BankGiro Loterij schenkt € 74,8 miljoen aan culturele sector

21 februari 2018 // Kunst & cultuur
BankGiro Loterij schenkt € 74,8 miljoen aan culturele sector
Foto: Roy Beusker
78 culturele organisaties hebben op het Goed Geld Gala van de BankGiro Loterij ruim € 74,8 miljoen kunnen verdelen. Vorig jaar was dit nog € 66,9 miljoen. 

Opvallend dit jaar zijn de extra schenkingen aan NEMO van € 1 miljoen en aan Museum Boijmans Van Beuningen van € 1,5 miljoen. De miljoenen voor cultuur zijn bij elkaar gebracht door de deelnemers van de BankGiro Loterij. De opbrengst van de BankGiro Loterij is bedoeld om cultureel erfgoed te behouden en toegankelijk te maken voor publiek. 

De meeste van de 78 culturele organisaties ontvangen jaarlijks steun van de BankGiro Loterij, variërend van € 200.000 tot ruim € 15 miljoen per jaar voor het Prins Bernhard Cultuurfonds. Dankzij de hogere opbrengst kon de loterij 15 culturele instellingen bovendien verrassen met een extra schenking voor een specifiek project of een eenmalige donatie.  Zo krijgt Vereniging Rembrandt een extra schenking van € 500.000 om een restauratiefonds te starten om kleinere musea te helpen hun restauraties te financieren. Depotstukken kunnen zo nieuwe iconen voor deze musea worden. 
Een andere bijdrage is voor Stichting Werelderfgoed Nederland. Zij krijgt € 325.000 van de loterij om de tien UNESCO Werelderfgoederen in Nederland bekender te maken onder het publiek, in de vorm van een identieke tentoonstelling op deze tien plekken. 

Grootste bedragen naar NEMO en Boijmans
NEMO in Amsterdam ontvangt € 1 miljoen. Het bedrag is bedoeld om de nieuwe tentoonstelling ‘Humania’ te realiseren. Enige jaren geleden startte NEMO een complete vernieuwing. De permanente tentoonstelling ‘Humania’ is daar het sluitstuk van. Hier komt de bezoeker alles tegen wat ons menselijk maakt: ons lijf, voeding, gezondheid, lifestyle, geheugen, gedrag en verlangens. Met behulp van de modernste technieken leert de bezoeker straks nieuwe dingen over zichzelf. De BankGiro Loterij draagt graag bij aan deze laatste en meest ambitieuze fase van de vernieuwing.  
Depot Boijmans van Beuningen krijgt een grote bijdrage van maar liefst € 1,5 miljoen voor het prestigieuze project. Het wordt het eerste depotgebouw ter wereld waar de kunstverzameling van het museum voor het publiek toegankelijk is. Essentieel daarbij is het centrale trappenhuis, dat direct zicht op de collectie in opslag geeft. De bijdrage van de BankGiro Loterij is bedoeld voor de realisatie van dit trappenhuis. Het gebouw is al in aanbouw en zal eind 2019 open gaan.

Een overzicht van alle schenkingen is hier terug te vinden.

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van sponsoring.

Laatste nieuws

20 april 2018
Vibes of the Week #16
Pijl
Het kampioenschap van PSV en Manchester City! Dit en meer lees je in de Vibes of the Week ...
20 april 2018 // Sport
20 april 2018
Janneke Staarink verruilt IFFR voor De Doelen
Pijl
Directeur Janneke Staarink verlaat het International Film Festival Rotterdam om de nieuwe ...
20 april 2018 // Kunst & cultuur
20 april 2018
Anne Loes Kokhuis naar Watersportverbond
Pijl
Het Watersportverbond heeft Anne Loes Kokhuis aangesteld als nieuwe manager Commercie & Co...
20 april 2018 // Sport
20 april 2018
Oosterwegel Sponsor en Business manager Strong Viking
Pijl
Tom Oosterwegel is per 16 april begonnen als sponsor en business manager bij Strong Viking...
20 april 2018 // Sport
20 april 2018
Nlsportraad adviseert gunstiger fiscaal klimaat voor sponsors sportevenementen
Pijl
De Nederlandse Sportraad (NLsportraad) adviseert het kabinet dat er een gunstiger fiscaal...
20 april 2018 // Sport