Museum Prinsenhof Delft en Beelden aan Zee winnen Turing Toekenning

2 november 2017 // Kunst & cultuur
Museum Prinsenhof Delft en Beelden aan Zee winnen Turing Toekenning
Foto: Erik Jan Koopmans

Pieter en Françoise Geelen, oprichters van de Turing Foundation, hebben de winnaars van de Turing Toekenning 2017 bekendgemaakt: Museum Prinsenhof Delft won deze kunstprijs met een geldbedrag van € 500.000 voor de tentoonstelling ‘Pieter de Hooch. Delftse meester uit de Gouden Eeuw’ en Museum Beelden aan Zee won € 150.000 voor de tentoonstelling ‘Zadkine aan Zee’.


Maar liefst 31 musea dongen mee naar deze particuliere kunstprijs voor het meest uitzonderlijke tentoonstellingsconcept voor de periode 2018-2020. De tweejaarlijkse prijs, bestaande uit de Turing Toekenning I van € 500.000 voor grote musea en de Turing Toekenning II van € 150.000 voor kleinere en middelgrote musea, is voor de vijfde keer uitgereikt. Vandaag vond de prijsuitreiking plaats in het Fries Museum te Leeuwarden, het museum dat de Turing Toekenning 2015 won voor Alma Tadema: klassieke verleiding , een zeer succesvolle tentoonstelling en een van de genomineerden voor de 2017 Global Fine Art Awards – de prijs voor de beste tentoonstellingen in 2017 wereldwijd.


De Turing Foundation is met o.a. de Turing Toekenning een invloedrijke mecenas voor museaal Nederland. De stichting fungeert vaak als vliegwiel bij de financiering, doordat zij al in een heel vroeg stadium, vaak als eerste, door musea betrokken wordt bij de ideeën voor tentoonstellingen.
De Turing Toekenning is een tweejaarlijkse prijs voor het beste tentoonstellingsplan van een Nederlands museum. Met deze prijs wil de Turing Foundation musea helpen hun internationale ambitieniveau te verhogen en in een vroeg stadium de beslissende bijdrage geven aan een uitzonderlijke expositie op het gebied van oude, moderne of hedendaagse beeldende kunst.


Oprichtster Françoise Geelen vertelt over de Turing Foundation: "We willen graag dat goede tentoonstellingen zoveel mogelijk kans van slagen krijgen. Hoe vroeger je een bijdrage toekent, hoe groter de kans dat het museum de rest van de financiering rond krijgt.”


Over de Turing Foundation
In 2006 werd de Turing Foundation opgericht door Pieter en Françoise Geelen. De naam Turing Foundation is een eerbetoon aan Alan Turing (1912-1954), de Britse wetenschapper die door velen wordt gezien als de grondlegger van de computerwetenschap. Alan Turing is altijd een van de helden geweest van Pieter Geelen. Toen hij na zijn informaticastudie in 1991 samen met een studievriend een bedrijf opzette, noemden zij het de Turing Machine Company. Dit bedrijf werd uiteindelijk in 2005 onder de naam TomTom naar de beurs gebracht.

Met het vermogen dat Pieter en Françoise Geelen verkregen uit deze beursgang werd de Turing Foundation opgericht. De stichting doneert jaarlijks circa 3 miljoen euro aan projecten wereldwijd op het gebied van onderwijs, natuurbescherming en leprabestrijding. In Nederland ondersteunt de Turing Foundation projecten op het gebied van beeldende kunst, klassieke muziek en poëzie. Sinds de oprichting doneerde de stichting aan bijna 300 (meerjarige) projecten in totaal circa € 30 miljoen, waarvan bijna € 9 miljoen aan kunstprojecten. De stichting heeft twee wedstrijden in het leven geroepen: de Turing Toekenning (€ 500.000 en € 150.000 voor het beste tentoonstellingsplan) en de Turing Gedichtenwedstrijd (€ 10.000 voor het beste gedicht). Naast deze prijzen financiert de Turing Foundation middels reguliere aanvragen de Nederlandse musea bij het realiseren van tentoonstellingen op het gebied van beeldende kunst. Daarbij ligt de nadruk op het in Nederland tonen van bijzondere buitenlandse bruiklenen. 

Meer over (tags): Awards,
Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van sponsoring.

Laatste nieuws

20 juli 2018
GOED verbindt zich aan PSV Vrouwen
Pijl
Arbodienstverlener GOED verbindt zich voor drie seizoenen als partner aan PSV Vrouwen. Het...
20 juli 2018 // Sport
20 juli 2018
Vibes of the Week #29
Pijl
Van het WK naar de Tour de France. Dylan Groenewegen moest helaas naar huis, maar staat we...
20 juli 2018 // Sport
19 juli 2018
Tonzon wordt nieuwe partner IJSTIJD!
Pijl
De KNSB heeft in Tonzon een nieuwe sponsor gevonden voor IJSTIJD!, het jaarlijks terugkere...
19 juli 2018 // Sport
17 juli 2018
KNVB en Gillette sluiten partnership
Pijl
De KNVB en Gillette, scheersysteemproducent van het Amerikaanse levensmiddelenbedrijf Proc...
17 juli 2018 // Sport
17 juli 2018
Nieuwe samenwerking IFFR en Kaapse Brouwers Rotterdam
Pijl
International Film Festival Rotterdam (IFFR) is een nieuwe samenwerking aangegaan met Kaap...
17 juli 2018 // Kunst & cultuur