"Als je geen lef toont, ga je nooit winnen"

11 juni 2018 // Sport
Als je geen lef toont, ga je nooit winnen. Maar je weet ook dat je als je teveel gas geeft, je niet zult winnen. Gerd-Jan Poortman, ambassadeur van de Volvo Ocean Race Finish Den Haag, over de balans tussen lef en veiligheid.

"Mijn vrouw verbaast zich er weleens over. Ze vindt mij, als het over onze kinderen gaat, soms wat te bezorgd. ‘En jij vaart op zee, in wedstrijden als de Volvo Ocean Race’, zegt ze dan. Juist daarom. Ik let overal op, denk altijd verder. In actie én reactie. Dat is het gevolg van jarenlang leven volgens een dergelijk proces. Als je, zoals aan boord, veiligheid hoog in het vaandel hebt, neem je dat ook aan wal met je mee. 

Je bent op een boot als zo’n Ocean Racer 65 de hele dag bezig met risicomanagement. Hoeveel gas kan ik geven totdat het materiaal ‘knap’ zegt. Dat is vergelijkbaar met de keuzes die Max Verstappen in een Formule 1-auto moet maken. Die geeft ook niet elke bocht vol gas. Je hebt kennis van het materiaal, van de omstandigheden en maakt voortdurend afwegingen. Dat groeit vanzelfsprekend ook met jaren, je krijgt er steeds meer ervaring in. En, voel je je ergens niet happy bij, dan gaat er een rode vlag uit. Dan verander je zaken, kies je voor een kleiner zeil of een andere koers.

Ik zal niet ontkennen dat wij een
extreme sport beoefenen

Juist nu er zoals in deze editie van de Volvo Ocean Race een dode te betreuren valt – John Fisher viel in de Zuidelijke Oceaan overboord – komen vragen over de balans tussen lef en veiligheid altijd weer boven. Dat vind ik niet raar. En ik zal ook niet ontkennen dat wij een extreme sport beoefenen. Maar, dat gaat wel op een veilige manier. Als je dieper gaat graven hoeveel dodelijke ongelukken in andere sporten gebeuren, komt de zeilsport daar goed uit. 
Er gebeuren echter inderdaad ook fatale ongelukken in onze sport. Ik ben het in deze volledig eens met David Witt, de schipper van Sun Hung Kai/Scallywag. Het overlijden van ‘Fish’ kwam door een tragische samenloop van omstandigheden. Hij was op de verkeerde plaats, op het verkeerde tijdstip. Witt vergeleek de situatie met een Zwitserse gatenkaas. Overal zitten gaten en er is ooit één moment dat ze allemaal met elkaar op één lijn liggen. Dan gebeurt er zoiets als dit.

In de topsport moet alles kloppen

Tuurlijk, wil je een wedstrijd als de Volvo Ocean Race winnen, dan neem je meer risico dan wanneer je, bijvoorbeeld met een aantal zakenmensen, een dagtochtje op zee maakt. Als je geen lef toont, ga je nooit winnen. Maar je weet ook dat je als je teveel gas geeft, teveel van je zelf en je materiaal vraagt, niet zult winnen. In de topsport moet alles kloppen, en is dus ook het vinden van die balans van grote importantie.

Gerd-Jan Poortman is professioneel zeiler, drievoudig deelnemer Volvo Ocean Race en ambassadeur van de Volvo Ocean Race Finish in Den Haag. Hij is een van de sprekers op het Be Fearless seminar van Sponsorreport, met oa Red Bull, TIG Sports en ATPI. Inschrijven kan hier.
Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van sponsoring.

Laatste nieuws

14 augustus 2018
Olivier Smit: “De verbinding met de fans en de regio is de kern
Pijl
Een jaar geleden werd Olivier Smit commercieel directeur bij voetbalclub Vitesse. Afgelope...
14 augustus 2018 // Sport
14 augustus 2018
Roda JC en Lagardčre Sports slaan nieuwe weg in
Pijl
Roda JC en Lagardčre Sports hebben besloten om de samenwerking een andere invulling te gev...
14 augustus 2018 // Sport
14 augustus 2018
Dit zijn de 16 kledingsponsors in de Eredivisie
Pijl
De bal rolt weer in de Eredivisie. Afgelopen vrijdagavond werd het nieuwe seizoen in gang ...
14 augustus 2018 // Sport
14 augustus 2018
Cees Pronk Directeur Evenementen Le Champion
Pijl
Per 1 augustus 2018 heeft het bestuur van Le Champion Cees Pronk aangesteld als Directeur ...
14 augustus 2018 // Sport
14 augustus 2018
PHC verlengt sponsoring PSV
Pijl
PHC tailored telecom tekent wederom een nieuw sponsorcontract voor drie jaar met PSV. Hier...
14 augustus 2018 // Sport