EK en WK bid’s bij drie sportbonden

Afgelopen weken hebben zowel de Atletiekunie, de Nevobo als het Watersportverbond laten weten dat ze een groot EK of WK naar Nederland willen halen.

De Atletiekunie en de Nevobo (Nederlandse Volleybalbond) dingen via een bid mee naar de toewijzing van het EK Indoor atletiek dat in 2021 plaatsvindt en het WK Damesvolleybal inclusief WK zitvolleybal van 2022. Het Watersportverbond wil het WK Zeilen 2022 naar Nederland halen.

EK Indoor atletiek

Het EK Indoor atletiek is een driedaags evenement dat tweejaarlijks plaatsvindt. In Nederland is het Omnisport in Apeldoorn hiervoor de enige geschikte accommodatie. De Atletiekunie wil het EK Indoor benutten om daar een uitgebreid programma van side events aan te koppelen op het gebied van aangepast sporten, versterken van verenigingen, het aantrekkelijk maken van de sport voor de jeugd in het bijzonder en het stimuleren van sporten in het algemeen.

"De EK Indoor en de weg er naar toe geeft ons de mogelijkheid om de atletieksport dichtbij de mensen te brengen, innovatieve ideeën in de sport werkelijkheid te laten worden en daadwerkelijk impact te realiseren in de maatschappij door mensen in beweging te krijgen en te houden”, aldus Pieke de Zwart, algemeen directeur van de Atletiekunie.

WK Damesvolleybal en WK zitvolleybal

De volleybalsport trekt veel publiek en media aandacht en maakt een grote groei door dankzij de vele internationale evenementen die in Nederland georganiseerd zijn. De Nevobo werkt al jarenlang succesvol samen met sportmarketingbureau TIG Sports en zal ook voor het WK 2022 samen met deze partij optrekken. "Het Nederlands damesteam heeft de afgelopen jaren de stap gemaakt naar de Europese- en de wereldtop”, vertelt Peter Sprenger, voorzitter van de Nederlandse Volleybalbond. "Daarvan zijn twee zilveren EK-medailles en het bereiken van de halve finale op de Olympische Spelen van Rio het bewijs. Het zou prachtig zijn als Oranje in 2022 voor het eerst in de geschiedenis een WK Volleybal in Nederland kan spelen. Veel speelsters uit de huidige selectie komen uit Gelderland en voor deze internationals zou het extra speciaal zijn om een WK voor eigen publiek te spelen. Ik ben erg blij dat ook onze paralympische tak is vertegenwoordigd in dit plan, dit is een absolute meerwaarde voor dit evenement.”

Gedeputeerde Staten van Gelderland ondersteunen de plannen om twee internationale sportevenementen naar Gelderland te halen. "lk ben trots op de prachtige concepten die we in nauwe samenwerking met de Atletiekunie, de Nevobo en met de gemeenten Arnhem, Apeldoorn, Ede en Nijmegen hebben ontwikkeld”, aldus gedeputeerde Sport, Jan Markink. "Het gaat bij deze evenementen niet alleen om de topsport, maar ook om de side events en de golf van enthousiasme en sportieve energie die er vanaf straalt”.

Gedeputeerde Staten leggen het voorstel ter bespreking nog voor aan Provinciale Staten.Gelderland investeert veel in sport en ondersteunt jaarlijks ruim 20 topsportevenementen en hun side events. Zo vergroot zij de economische en maatschappelijke impact voor de regio en maakt de sportevenementen nog succesvoller. Het betekent ook een impuls voor de breedtesport. In Gelderland ligt de focus naast atletiek en volleybal op een aantal andere sporten: wandelsport, inline skaten, wielersport, judo, hippische sport en tennis. Naast het ondersteunen van de plannen in deze bidfase stelt de provincie een financiële bijdrage van maximaal 1,2 miljoen euro voor het EK Indoor atletiek en maximaal 4,3 miljoen euro voor het WK Damesvolleybal en het WK zitvolleybal beschikbaar.

WK Zeilen 2022

Het Watersportverbond gaat ervoor om het Wereldkampioenschap Zeilen in 2022 naar Nederland te halen. Hiervoor dient het Watersportverbond een bid in bij de internationale zeilbond World Sailing. Ook hierbij is TIG Sports partner in het bid. Het WK Zeilen wordt iedere vier jaar gehouden en is, na de Olympische spelen, het meest belangrijke zeilkampioenschap. Van 30 juli tot en met 12 augustus vindt dit jaar het WK plaats in het Deense Aarhus.

Maurice Leeser, directeur van het Watersportverbond, is enorm trots om dit bid uit te brengen: "Ik ben verheugd Nederland wederom kandidaat te stellen voor het hosten van het Wereldkampioenschap Zeilen. Nederland is een groot zeilland en de ambitie om dit WK te organiseren is dan ook groot. Met TIG Sports hebben wij een sterke partner met veel ervaring in het organiseren van grootschalige (zeil)evenementen. Ik ben er van overtuigd dat wij samen een succesvol WK neer kunnen zetten. Dit biedt onze topsporters de kans om in eigen land hun prestaties te laten zien. Het zal de watersport in Nederland een enorme boost geven en Nederland internationaal nog meer op de kaart zetten. We hebben volgens mij weer een sterk bid uitgebracht. Hopelijk krijgen wij de kans om dit fantastische evenement in Nederland te organiseren.”

Het WK Zeilen 2022 moet plaats gaan vinden in Den Haag, ‘Sportstad aan zee’. De stad heeft veel ervaring met het hosten van grootschalige sportevenementen, waaronder ook watersportevenementen. Zo vonden in het verleden de pitstop van de Volvo Ocean Race in 2015, de WK J22 en 470 en de Olympic Experience, met ruim 100.000 bezoekers in Den Haag plaats. Dit jaar zal het Offshore Sailing World Championship, het Optimist European Championship en de finish van de Volvo Ocean Race aan deze lijst toegevoegd worden. Bovendien zal Den Haag in 2022 ‘European Capital of Sport’ zijn. Dit tezamen zorgt ervoor dat Den Haag de ideale locatie is voor het WK Zeilen in 2022.