"Rabobank weert clubs als klant"

De Rabobank zou afstand nemen van het betaald voetbal in Nederland, omdat ze de risico’s van het zaken doen met profclubs te groot acht. Dat schrijft NRC naar aanleiding van een intern bericht van de bank dat in handen is van de krant.

NRC heeft een interne brief in handen waaruit blijkt dat de bank heeft besloten om geen betaald voetbalclubs als nieuwe klant te accepteren. Ook mogen Rabo-medewerkers "vanuit een potentieel belangenconflict per direct geen nieuwe bestuurs- of toezichthoudende nevenfuncties bij BVO’s [betaald voetbalorganisaties] aangaan".
Het intern bericht dat deze zomer werd verspreid, meldt dat betaald voetbalorganisaties "verhoogde tot onacceptabele risico’s op witwassen, corruptie, fraude en overige misstanden met zich meebrengen.”

Rabobank onderhoudt via haar regiokantoren nauwe banden met veel clubs in de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie. Van Rabobank wordt wel gezegd dat het de grootste sponsor van voetbal in Nederland is omdat de bank met bijna alle BVO's een relatie heeft. Tachtig procent van de betaald voetbalorganisaties is klant bij de bank. De Rabobank is "zeer terughoudend met nieuwe BVO’s als klant", aldus een woordvoerder van de bank in de krant. Lopende sponsor- en marketingactiviteiten blijft de bank volgens hem wel ondersteunen. Rabobank is bij veel clubs sponsor. Telstar voetbalt in het Rabobank IJmond Stadion. Ook bij Emmen, AZ, ADO Den Haag, RKC en VVV is de bank partner, soms via een businesslounge, soms via een jongerenrekening. Vorige week sloot Rabobank Zuid-Limburg West nog een overeenkomst met Fortuna Sittard sloot. Daar werd een Rabobank Business Lounge geopend. En afgelopen vrijdag verlengde Rabobank het partnercontract met FC Volendam voor drie jaar.

Volgens de woordvoerder gaat de Rabobank met voetbalclubs net zo om als met iedereen: "Voor BVO’s geldt hetzelfde als voor andere klanten. Dat betekent bijvoorbeeld dat we klanten na onderzoek in zogenaamde risicocategorieën indelen en dat we bij een verhoogd integriteitsrisico een verdiepend onderzoek doen naar de klant.”
Een onderzoek uit 2017 van toezichthouder De Nederlandsche Bank zegt dat er binnen de voetbalsport een „verhoogd risico is op witwassen, corruptie en fraude.”

Clubs zijn terughoudend in hun reacties. Betrokkenen van diverse BVO’s willen hun relatie met de Rabobank niet op het spel zetten. Wel hekelen zij binnenskamers het „politiek gedreven” besluit om medewerkers te verbieden een rol als toezichthouder op zich te nemen. Dit zou afstralen op de hele voetbalsector, terwijl er slechts een paar rotte appels in het voetbal zouden zijn.