FC Groningen speelt in zwart shirt voor aardbevingsproblematiek

FC Groningen speelt de bekerwedstrijd tegen FC Dordrecht in een zwart tenue, wat refereert aan het scenario waarmee veel slachtoffers en gedupeerden van de aardbevingen te maken hebben en/of mogelijk nog te maken krijgen. Met dit tenue gaat de club dit seizoen opnieuw extra aandacht vragen voor de aardbevingsproblematiek.

FC Groningen voelt zich al jaren betrokken bij de slachtoffers van de aardbevingen in het achterland van de club. Onlangs heeft zich bij Wirdum wederom een hevige beving voorgedaan in de provincie Groningen. Met een speciale aanvoerdersband vraagt de club sinds vorig seizoen doorlopend aandacht voor de problematiek.

Recent stonden de bevingen en de gevolgen ervan opnieuw centraal in het nieuws. Niet alleen de zware beving bij Wirdum, ook politiek gezien was het thema landelijk in het nieuws vanwege de verhoren in het parlementair onderzoek dat loopt. De parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen doet onderzoek naar de besluitvorming over de aardgaswinning, aardbevingen, schadeafhandeling en versterking in Groningen.

Na de aanvoerdersband maakt FC Groningen een nieuw statement. De Trots van het Noorden zal in het bekerseizoen 2022/2023 met een shirt spelen waarop hetzelfde seismologisch teken te zien als op de aanvoerdersband, die nog steeds elke officiële wedstrijd wordt gedragen. Er is gekozen voor een zwart shirt, wat refereert aan het scenario waarmee veel slachtoffers en gedupeerden van de aardbevingen te maken hebben en/of mogelijk nog krijgen te maken.

Al jaren wordt Noord-Nederland en in het bijzonder Groningen geteisterd door aardbevingen ontstaan door de gasboringen. Hoewel de club zich realiseert de problematiek niet te kunnen oplossen, wil de Trots van het Noorden een duidelijk signaal afgeven dat het meeleeft met de gedupeerden. FC Groningen wil haar landelijke bereik gebruiken om nogmaals extra aandacht te vragen voor het leed van mensen die slachtoffer zijn van bevingen in het verzorgingsgebied van de club.

Sinds 2017 komt FC Groningen al in actie komt voor de slachtoffers van de aardbevingen in Noord-Nederland. De Trots van het Noorden zette in februari 2017 de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht geheel in het teken van het maatschappelijke thema om aandacht te vragen voor de aardbevingsproblematiek. Vorig seizoen volgde de speciale aanvoerdersband. Woensdag dragen de spelers het zwarte tenue voor het eerst in de eerste ronde van het TOTO KNVB Bekertoernooi tegen FC Dordrecht. Dit zwarte shirt zal de ploeg zowel in uit- als thuiswedstrijden dragen zolang de bekercampagne dit seizoen duurt.