Onthulling eerbetoon aan Johan Cruijff

Mevrouw Cruijff heeft samen met burgemeester Van der Laan en vertegenwoordigers van de Cruyff Legacy in Amsterdam een muurschildering van Johan Cruijff onthuld. De totstandkoming van dit kunstwerk is mede mogelijk gemaakt door AkzoNobel, die hiermee tevens de vijfjarige samenwerking met de Cruyff Foundation viert en stilstaat bij het 20-jarig bestaan van de Cruyff Foundation.

De locatie van de muurschildering is vol symboliek, op het terrein van het oude Ajax-stadion en tegenover Betondorp. De muurschildering is ontworpen door de Braziliaanse kunstenaar Paulo Consentino. Hij had in totaal 11 dagen nodig om het 13 meter hoge en 8 meter brede kunstwerk te voltooien. Consentino werd hierbij geholpen door jongeren uit de buurt en AkzoNobel-medewerkers.

Namens de familie Cruijff sprak Carole Thate uit hoe indrukwekkend deze muurschildering gevonden wordt. "Johan''s visie op voetbal en het leven zijn gebundeld in wat we nu de Cruyff Legacy noemen. Met deze muurschildering en helemaal op deze bijzondere locatie* is dit een groots eerbetoon en is het aan ons allen om hetgeen hij heeft neergezet in stand te houden en voort te zetten."
Johan Cruijff was niet alleen een van de grootste voetballers aller tijden en succesvol coach van Ajax en Barcelona, hij had ook een enorme invloed buiten het veld. Al gedurende zijn voetbalcarrière ontdekte Johan Cruijff dat sport onmisbaar was voor de ontwikkeling van kinderen. Met de oprichting van de Cruyff Foundation was hij in Nederland en Spanje een van de eerste (ex-)sporters die zijn naam aan een eigen stichting verbond en zichzelf hier met veel toewijding voor in wilde zetten. Sinds de start van de Foundation is deze uitgegroeid tot een organisatie die zich elke dag opnieuw inzet om jeugd vooruit te brengen door beweging: gehandicapte jeugd, jeugd in de wijken en kinderen op schoolpleinen."

Door de Cruyff Courts, Speciale Cruyff Courts, Schoolplein 14, sportprojecten voor gehandicapte kinderen en andere activiteiten komen wekelijks meer dan 150.000 kinderen wereldwijd in beweging," aldus Niels Meijer, directeur van de Cruyff Foundation."De maatschappelijke relevantie van het werk van de Foundation is groter dan ooit. Ook na het overlijden van Johan blijven we hard werken om kinderen door sport een mooie en gezonde toekomst te bieden. Daarbij is de hulp van partners als AkzoNobel heel belangrijk. In de afgelopen jaren hebben wij nauw samengewerkt in de aanleg van nieuwe en het behoud van bestaande Cruyff Courts wereldwijd en zijn wij trots op de impact die wij hier gezamenlijk mee hebben."

"Met de Cruyff Foundation delen wij de wil om iets te betekenen voor de samenleving, de wens om jongeren de kans te geven om hun talenten te ontplooien zodat zij een betere toekomst hebben en om steden leefbaarder en meer inspirerend te maken," stelt Ruud Joosten, lid van de Raad van Bestuur van AkzoNobel en verantwoordelijk voor Decorative Paints. "Ik ben er bijzonder trots op dat wij hier met onze verven en coatings Johan Cruijff en zijn belangeloze inzet voor de maatschappij kunnen eren. Ik hoop dat deze muurschildering ons dagelijks herinnert aan zijn bevlogenheid."