Readification brengt nieuwe verhalen

Vandaag zijn twee nieuwe Verborgen Verhalen vrijgegeven voor Readification, het samenwerkingsproject tussen de Leescoalitie, NBD Biblion en Ubisoft. Deze nog niet gepubliceerde game verhalen zijn geschreven door bestsellerschrijvers Manon Uphoff en Marcel van Driel.

In de Verborgen Verhalen komen de werelden van literatuur en gaming op unieke wijze samen. De vorige editie, met verhalen van Abdelkader Benali en Roderick Leeuwenhart bij de game Assassin’s Creed Valhalla, zorgde in korte tijd voor ruim 84.000 enthousiaste leeservaringen.

De vandaag vrijgegeven Verborgen Verhalen zijn geschreven door Manon Uphoff en Marcel van Driel. Beiden hebben zich met behulp van een gamekenner alvast mogen onderdompelen in de fictieve piratenwereld van Skull and Bones, de aangekondigde game die naar alle waarschijnlijkheid later dit jaar zal worden gelanceerd. Dankzij deze verhalen krijgen fanatieke gamers alvast een uniek voorproefje bij de game. Deze Verborgen Verhalen spelen zich volledig af in de piratenwereld en voeren de lezer mee aan de hand van de belangrijkste schepen, eilanden en andere elementen uit de game. Extra visuals, videobeelden, geluidseffecten en interactieve elementen (zoals pop-ups, wist-je-datjes en ook quizjes) zorgen voor een speciale leeservaring die anders is dan in een papieren boek. Ook minder doorgewinterde gamers of juist leesgierige jongeren kunnen de verhalen beleven via de gratis Ubisoft Special-app.

Readification

In 2021 sloegen de literaire en de gamewereld de handen ineen voor een Readification-pilot om op een unieke manier jongeren te enthousiasmeren (meer) te gaan lezen. Bij deze nieuwe vorm van leesbevordering wordt literatuur voor jongeren gekoppeld aan populaire videogames en bijbehorende werelden. Readification was deels uit noodzaak geboren omdat het leesplezier onder jongeren in Nederland achteruitgaat. Zo vindt bijna de helft van de Nederlandse 15-jarigen lezen tijdsverspilling. De ervaring en onderzoeken leren ons echter dat jongeren veelal wel willen lezen maar niet weten welk boek ze moeten kiezen. Door aan te sluiten op hun belevingswereld en lezen te combineren met het populaire gamen kunnen grote stappen worden gezet leesplezier voor deze doelgroep aan te wakkeren.

De Readification-pilot in 2021, met verhalen van Ronald Giphart en Margje Woodrow, maakte direct duidelijk dat er behoefte is bij jongeren om op andere manieren met lezen in aanraking te komen. Reden voor de Leescoalitie, NBD Biblion en Ubisoft om de samenwerking te verlengen. December jongstleden werden twee Verborgen Verhalen gelanceerd bij Assassin’s Creed Valhalla, geschreven door Abdelkader Benali en Roderick Leeuwenhart. Deze zijn ruim 84.000 keer gedownload en in 92,6% van de gevallen positief beoordeeld, zo blijkt uit de statistieken. Dit overtreft de verwachtingen die er naar aanleiding van de pilot uit 2021 waren. Toen waren er in 13 weken 75.000 downloads van de verhalen met 90,6% positieve beoordelingen.

Readification is vanwege het bewezen succes in korte tijd maar liefst zes keer in de prijzen gevallen. De laatste bekroning is een SAN Accent in de categorie Smart Idea. Eerder won Readification al een Leffie, twee Sponsorringen, een bronzen Esprix en een gouden AMMA Award.