Trachitol Trophy introduceert het Trachitol-tablettenpak

Komende week wordt een oude schaatstraditie in ere hersteld als het marathonpeloton weer een meerdaagse wedstrijd op kunstijs gaat rijden: de Trachitol Trophy.

De leider in het klassement krijgt het Trachitol-pijlenpak. In elke wedstrijd zijn er drie sprints (inclusief eindsprint) die meetellen voor het puntenklassement. De leider van dat onderdeel mag het Trachitol-tablettenpak aantrekken. Dat is zeker zo opvallend als het spruitjespak dat in vroeger tijden bestemd was voor de klassementsleider in The Greenery Six, die tussen 1998 en 2007 jaarlijks op het programma stond.

Die wedstrijd was feitelijk de opvolger van de Heineken Zesdaagse, waarmee in 1983 een traditie van start ging. Jos Pronk en Coby Borst waren de eerste winnaars. Op de erelijst van de 19 meerdaagsen die sindsdien werden verreden prijken illustere namen als Henri Ruitenberg, Hilbert van der Duim, Richard van Kempen, Yep Kramer, Jan Maarten Heideman, de buitenlanders Cedric Michaud en KC Boutiette, Alida Pasveer, Daniëlle Bekkering en Elma de Vries.

Met de komst van sponsor Salveo Pharma, distributeur van de tabletten tegen keelpijn, is de KNSB in staat de oude meerdaagse in een nieuw jasje te steken. De Trachitol Trophy staat dan ook de komende vier winters op de marathonkalender. Rond de wedstrijden worden ook de Trachitol Trials verreden, waarmee toerrijders een geheel verzorgde reis naar de Oostenrijkse Weissensee kunnen verdienen.