Vermeer ook te zien in verpleeghuizen en seniorencomplexen

Het Rijksmuseum brengt samen met Philips levensechte replica's van Vermeers schilderijen naar verpleeghuizen en seniorencomplexen door heel Nederland. Vandaag was de aftrap bij Zorgcirkel Novawhere in Purmerend. Met dit initiatief kunnen mensen die niet in de gelegenheid zijn zelf naar het museum te gaan, toch kennismaken met Vermeer. Verpleeghuizen en seniorencomplexen die hierin interesse hebben, kunnen zich aanmelden via de website van het Rijksmuseum.

Voor Dichter bij Vermeer is een kabinet in de Eregalerij nagemaakt, met levensechte ingelijste replica's van de vier schilderijen van Vermeer uit de collectie van het Rijksmuseum: De liefdesbrief, De brieflezende vrouw, Het melkmeisje en Het straatje. De werken zijn speciaal uitgelicht en op een lagere hoogte geïnstalleerd zodat mensen in een rolstoel de schilderijen goed kunnen zien. Medewerkers van Philips zijn voor de gelegenheid opgeleid tot museumdocent en kunnen op aanvraag meer vertellen over de werken van Vermeer. Alle bewoners ontvangen een brochure met informatie. Ook is er een quiz en een workshop. Op elke locatie blijft de presentatie drie weken te zien, waarna het doorreist naar een volgende bestemming.

Voor wie het niet vanzelfsprekend is een bezoek te brengen aan een museum, organiseert het Rijksmuseum naast Dichter bij Vermeer verschillende programma's. Zo startte in 2020 het initiatief Nachtwacht on tour, waarbij vier levensgrote replica's van Rembrandts meesterwerk langs ziekenhuizen en verpleeghuizen reisden. Huizen kunnen zich nog steeds voor Nachtwacht on tour opgeven. Ook zijn bijvoorbeeld medewerkers van het museum ten tijde van de coronapandemie begonnen met het schrijven van brieven aan mensen die afleiding kunnen gebruiken. Inmiddels doen ongeveer 1500 mensen mee. Aanmelden kan nog steeds.

Foto: Esther Meijer

Rijksmuseum en Philips

Het Rijksmuseum is dankbaar voor alle vormen van steun die het ontvangt. Subsidie van de overheid, bijdragen van het bedrijfsleven en fondsen, schenkingen, nalatenschappen en Vrienden zijn essentieel voor het Rijksmuseum. Het Rijksmuseum en Philips zijn al meer dan 20 jaar nauw verbonden en hebben een gezamenlijke missie om mensen te verbinden met kunst. Het initiatief Dichter bij Vermeer is in samenwerking met Philips, de Elisabeth Art Foundation/Rijksmuseum Fonds en Pon tot stand gekomen. Rijksmuseum zoekt penvrienden wordt mogelijk gemaakt door Stichting RCOAK.