Sportprijzen 2019 uitgereikt

In AFAS Live zijn gisterenavond op het NOS | NOC*NSF Sportgala 2019 de Sportprijzen 2019 uitgereikt. Hugo Haak, Jetze Plat, Mathieu van der Poel, Richard Krajicek, de handbalsters, Keet Oldenbeuving en Sifan Hassan werden bekroond tot sporters van het jaar.

Sportploeg van het Jaar 2019 werden de Nederlandse handbaldames. De Nederlandse handbalvrouwen behoren al jaren tot de wereldtop. Sinds 2015 wordt op elk groot internationaal toernooi minimaal de halve finale behaald. Dit jaar werden de vrouwen voor het eerst in de historie wereldkampioen door in een bloedstollende finale Spanje te verslaan. De vrouwen konden de prijs winnen door een verandering in het reglement, waardoor prestaties tot en met 16 december konden worden meegenomen.

Sportvrouw van het Jaar 2019 is Sifan Hassan. Tijdens het WK atletiek in Doha schrijft ze de 10.000 meter op haar naam. Ook op de 1500 meter is zij de beste. Daarmee is ze de eerste Nederlandse deelnemer die tweemaal goud wint op een WK atletiek.
Als Sportman van het Jaar 2019 werd wielrennen en alleskunner Mathieu van der Poel. Coach van het Jaar 2019 werd Hugo Haak, die in januari 2019 aangesteld was als bondscoach van de baansprinters. Paralympische sporter van het Jaar 2019 is voor de tweede keer Jetze Plat. De vijftienjarige skateboardster Keet Oldenbeuving heeft de Young Talent Award 2019 gekregen.

Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs: Richard Krajicek

Richard Krajicek (1971) is de meest succesvolle tennisser die Nederland ooit heeft gehad. Zijn sportieve hoogtepunt bereikt hij in 1996. Dan wint hij de enkelspeltitel op Wimbledon. Tot nu toe is de Wimbledontitel van Krajicek de enige grandslamzege ooit van een mannelijke Nederlandse tennisser in het enkelspel. Zijn hoogste klassering op de wereldranglijst bereikt hij in 1999, dan is hij de nummer vier. Na zijn afscheid als actief toptennisser wordt Krajicek directeur van het ABN AMRO World Tennis Tournament in zijn geboorteplaats Rotterdam.
Nog tijdens zijn carrière richt hij de Richard Krajicek Foundation op. Hiermee stimuleert hij sportieve activiteiten voor jongeren in aandachtswijken, waar de jeugd weinig mogelijkheden heeft om te sporten. Met dezelfde Foundation is Richard Krajicek ook een van de founding fathers van de Koningsspelen, een sportief Oranjefeest voor alle basisschoolleerlingen in Nederland.