EURO 2020 uitgesteld naar 2021

UEFA heeft vanwege het coronavirus EURO 2020 uitgesteld naar 2021. Het besluit werd unaniem genomen door de UEFA en de 55 aangesloten bonden, waaronder de KNVB.

De voetbalbond geeft voorrang aan de gezondheid van alle mensen die bij het toernooi betrokken zijn. Ook wordt voorrang gegeven aan het afronden van de landelijke voetbalcompetities. Een werkgroep gaat kijken welke mogelijkheden er zijn voor de UEFA Champions League en UEFA Europa League van dit seizoen. Na de gesprekken vanmiddag is ook duidelijk dat alle competities in Europa op 30 juni klaar moeten zijn.

Alle UEFA competities en wedstrijden (inclusief vriendschappelijke wedstrijden) zijn tot nader order uitgesteld. UEFA EURO 2020 zou in 12 steden in Europa plaatsvinden, waaronder vier wedstrijden in de Johan Cruyff Arena in Amsterdam. De nieuwe voorgestelde data zijn 11 juni t/m 11 juli 2021. Voor EURO2021 voor vrouwen en de kwalificatiewedstrijden wordt naar nieuwe data gezocht. Datzelfde geldt voor de jeugdtoernooien en -wedstrijden.

KNVB steunt besluit

Bondscoach Ronald Koeman: “Het is natuurlijk een zeer vervelend bericht, maar we begrijpen de keuze die is gemaakt. In de ontwikkelingen van de afgelopen periode verrast de beslissing ons niet. Wat voorop staat is de gezondheid van mensen en het indammen van de verspreiding van het Coronavirus. Natuurlijk had ik liever een Europees Kampioenschap gespeeld deze zomer, maar we moeten realistisch zijn en ons erbij neerleggen. De komende periode gaan we nadenken hoe we ons kunnen voorbereiden voor het moment dat internationale voetbalcompetities weer opgestart worden.”

Toernooidirecteur Gijs de Jong van de KNVB is verantwoordelijk voor de vier wedstrijden van EURO2020 in Nederland. Een projectgroep waarin de gemeente Amsterdam, de Johan Cruijff ArenA, Schiphol en de KNVB samenwerken, is al bijna twee jaar bezig met de voorbereidingen op het toernooi. Gijs de Jong: “Er is door heel Europa door heel veel mensen hard gewerkt aan EURO2020. We betreuren het zeer dat we door een indrukwekkend geval van overmacht het EK moeten verplaatsen. Het is wat het is. Maar als straks de situatie op het gebied van de volksgezondheid in Europa weer normaal is, pakken we de draad op en gaan gestaag verder."

Eric Gudde, directeur betaald voetbal: “Volkomen logische beslissing. In Nederland is bekend dat de competities in elk geval tot en met 6 april platliggen en er niet collectief getraind kan worden. In sommige Europese landen zijn topspelers zelfs in quarantaine of besmet met het virus. Sport is op z’n best als alle deelnemers op hun sterkst aan de start kunnen verschijnen en zich dus met hun nationale team gezamenlijk kunnen voorbereiden. Dat is waar we als liefhebbers naar uitkijken, maar dat zat er voor veel gevallen nu al niet meer in voor de geplande start over twaalf weken.”

Wel is al besloten dat we een nieuwe datum zoeken voor de bekerfinale. De huidige datum hiervoor (19 april) komt gezien het advies om niet collectief te trainen tot en met 6 april plus de periode die nodig is om de selecties weer wedstrijdfit te krijgen nu te dichtbij.”

EURO2020 is het eerstvolgende grote eindtoernooi, maar de huidige Coronacrisis heeft op de langere termijn voor meer wedstrijden gevolgen. Zo wordt