Evenementensector teleurgesteld over uitstel testevenementen

Tijdens het voortgangsgesprek met de ministeries van OCW, EZK, VWS, Justitie en Veiligheid met de Alliantie van Evenementenbouwers en Eventplatform bleek dat de evenementenbranche nog niet mag beginnen met de zogenaamde testevenementen.

Dit ondanks de maandenlang samen met de wetenschap voorbereide plannen, en ondanks dat alle bezoekers daar alleen worden toegelaten met een negatieve coronatest. De testevenementen mogen pas plaatsvinden als Nederland in fase ‘waakzaam’ zit.

Jolanda Jansen, woordvoerder van de Alliantie: “We zijn teleurgesteld. 2020 is verloren, onze blik is gericht op het komende jaar. Evenementen tot de zomer van 2021 komen echt in gevaar nu wij dit jaar niet kunnen starten met de geplande, zeer zorgvuldig gereguleerde testevenementen. Iedereen begrijpt dat er onder de huidige omstandigheden geen grootschalige evenementen kunnen plaatsvinden, maar dat we nu niet mogen testen en geen stappen ter voorbereiding kunnen zetten, betekent geen perspectief. Dat is niet alleen verschrikkelijk voor de branche die normaliter een omzet heeft van 7,35 miljard euro en aan 100.000 mensen werkgelegenheid geeft, maar zeker ook voor de maatschappij die zo ongelofelijk snakt naar vertier en ontspanning.”

Riemer Rijpkema, woordvoerder van het Eventplatform vult aan: “Vanaf maart zit de evenementenbranche voor het grootste gedeelte op slot ondanks alle veiligheidsmaatregelen. In de zomerperiode van 2020 konden er op zeer kleine schaal evenementen plaatsvinden, maar vanwege de beperkte toegestane bezoekersaantallen waren deze evenementen niet rendabel; ze kostten zelfs geld. De nood is dan ook onveranderd hoog en raakt de hele keten. De duur van de crisis gaat nu keihard zijn tol bij de bedrijven en werknemers eisen. De betalingsachterstanden lopen op en nieuwe reorganisaties kunnen niet uitblijven.”

De Alliantie van Evenementenbouwers en het Eventplatform vragen daarom om zo spoedig mogelijk te starten met gereguleerde testevenementen, zodat er duidelijkheid komt over de mogelijkheden van het evenementenseizoen 2021. Verder wil men een verlenging van de NOW-regeling, met voor de evenementenbranche 90% vergoeding van het loon, in plaats van de huidige 80%. De Alliantie van Evenementenbouwers en het Eventplatform pleiten ook voor een garantiefonds. In deze pandemie is het namelijk onmogelijk om voor evenementen een annuleringsverzekering af te sluiten terwijl er maanden van tevoren veel kosten moeten worden gemaakt. Dat maakt dat de branche stil staat, tenzij er een oplossing in de vorm van een garantiefonds komt.