Geen NN Egmond Halve Marathon

Sportorganisatie Le Champion heeft besloten om geen fysieke evenementen te organiseren tot 1 maart 2021. Dat betekent geen NN Egmond Halve Marathon.

"Met de kennis van nu is het nog niet duidelijk of de richtlijnen van de overheid ruimte bieden om de komende maanden grote evenementen te organiseren", laat de organisatie weten. "Gezien de lange voorbereidingstijd en de vele onzekere factoren is nu, met betrokken partners, besloten de evenementen af te gelasten. Le Champion wil daarmee ook verantwoordelijkheid tonen."

“Een bijzonder moeilijk besluit”, aldus algemeen directeur Ron van der Jagt van Le Champion. “Maar ook een weloverwogen keuze. De gezondheid van mensen is ons hoogste doel. Wij willen niets liever dan zoveel mogelijk mensen, jong en oud, inspireren om te sporten en te bewegen. Wij zijn uitstekend in staat om evenementen te organiseren binnen de protocollen van de sportbonden en de richtlijnen van 1,5 meter. Deze plannen hebben we ook al gemaakt en besproken met gemeenten en betrokken partners. Maar wij voelen ook een grote verantwoordelijkheid voor de veiligheid en gezondheid van onze deelnemers, toeschouwers, vrijwilligers en medewerkers. Niet voor niets roept het kabinet op om alle contactmomenten en reisbewegingen te beperken.”

Le Champion vindt het dan ook niet realistisch en verantwoord om door te gaan met de voorbereidingen. “Fysieke evenementen met duizenden deelnemers zien wij in januari en februari niet gebeuren. Het is ook niet fair richting de deelnemers om nu de inschrijving te openen. Daarvoor is de situatie op dit moment veel te onzeker.”

Vorige week annuleerde Le Champion al de Fjoertoer Egmond en daar komen dus nu de Midwinterduinloop, de Egmond-Pier-Egmond strandrace, de NN Egmond Halve Marathon, de Egmond Wandel Marathon, de Groet uit Schoorl Run en de Zandvoort Light Walk bij.

Virtuele evenementen

Nu de fysieke evenementen tot 1 maart geen doorgang zullen vinden, gaat de sportorganisatie nog meer energie stoppen in het aanbieden van creatieve, virtuele alternatieven voor fietsers, hardlopers en wandelaars. In de afgelopen maanden vonden onder andere al de Plus Wandel4daagse Alkmaar Thuiseditie (ruim 1.100 deelnemers) en de Dam tot Damloop Home Edition (5.000 deelnemers) plaats. Vorige week werd de Virtual TCS Amsterdam Marathon (6.000 deelnemers) afgerond.

De virtuele editie van de TCS Amsterdam Marathon ontstond vanuit de wens vanuit organisator Le Champion om hardlopers toch in beweging te houden. In samenwerking met titelsponsor TCS werd vervolgens de Official Virtual Run App ontwikkeld. Via de app konden hardlopers alsnog hun doel, waarvoor ze soms al maanden hebben getraind, in eigen omgeving volbrengen. Lopers kozen in de week van 18 t/m zondag 25 oktober zelf een dag uit om één van de drie afstanden, de 8 km, halve marathon of hele marathon, te volbrengen. Deelname aan de Virtual Run kon worden uitgebreid met het ‘Run for the medal’ of ‘Run for the raceshirt’ pakket, waarmee lopers na afloop de officiële medaille en/of het Mizuno Raceshirt thuisgestuurd krijgen. Net als eerdere jaren is het aandeel buitenlandse deelnemers opvallend: ruim 6.000 lopers uit 104 verschillende landen doen mee aan deze speciale editie.

“We hebben hiermee laten zien dat we ook op deze manier veel mensen enthousiast in beweging kunnen krijgen. Daar gaan we nu volop mee door, in de hoop dat we vanaf maart 2021 ook weer fysieke evenementen kunnen gaan aanbieden”, sluit Van der Jagt af.