ISU en KNSB onderzoeken World Cups in Thialf

De ISU zoekt een alternatief voor de eerste vier World Cups langebaan, nu vanwege de actuele coronasituatie is besloten de reeds geplande wedstrijden af te gelasten. Samen met de KNSB en House of Sports bekijkt de ISU de mogelijkheid om een reeks World Cups in Nederland te organiseren, in november en december van dit jaar.

De eerste vier wedstrijden van het seizoen 2020 – 2021 zouden worden gehouden in het Poolse Tomaszow Mazowiecki (13 – 15 november), het Noorse Stavanger (20 – 22 november), Salt Lake City in de VS (4 - 6 december) en het Canadese Calgary (11 – 13 december). Vandaag besloot de ISU alle vier deze wedstrijden af te gelasten.

De KNSB en House of Sports hebben eerder bij de ISU een nader uit te werken ‘bubbel’-concept neergelegd. De coronapandemie maakt het vrijwel onmogelijk om met een peloton schaatsers van continent naar continent te reizen. Door een reeks wedstrijden in één land te organiseren, crëeer je een ‘bubbel’ waarin de situatie beter beheersbaar is.

De komende twee weken onderzoeken partijen gezamenlijk de haalbaarheid van het idee. Topschaatsers zijn enthousiast. “Jammer dat de geplande World Cups niet doorgaan, maar het is wel begrijpelijk en ik ben blij met dit initiatief”, zegt Sven Kramer. “Het is goed dat de KNSB en House of Sports dit samen met betrokken partners zo snel hebben opgepikt. Het is in het belang van de hele schaatssport dat die World Cups straks ook echt door kunnen gaan.”

“Wij denken al geruime tijd na over het organiseren van wedstrijden in coronatijd en volgen andere takken van sport op de voet”, zegt Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB. “Het creëren van een bubbel, waarin sporters en begeleiders zijn afgeschermd van de buitenwereld, lijkt een goed concept om coronaproof te kunnen sporten.”