Grolsch helpt Bevrijdingsfestival Utrecht

Het Bevrijdingsfestival Utrecht kan op 5 mei toch doorgaan, dankzij een garantstelling van het K.F. Hein Fonds en Koninklijke Grolsch. De twee partijen vinden het vieren van de vrijheid zo belangrijk dat ze te hulp zijn geschoten. De steun is een gezamenlijke inzet naast de extra bijdrage van de gemeente Utrecht en provincie Utrecht van ieder 50.000 euro eerder dit jaar. Er is niet bekend gemaakt hoe groot de financiële injectie van de twee particuliere partijen is.

Festivaldirecteur Manja Kerstholt: ‘We zijn verheugd dat we extra steun krijgen van zowel de overheid als nu ook uit de private- en commerciële sector om op 5 mei het festival te kunnen organiseren. We hebben afgelopen week hartverwarmende reacties ontvangen vanuit het hele land, waaronder een groots opgezette crowdfundingsactie. Samen met de initiatiefnemers beslissen we hoe we deze gift als Bevrijdingsfestival Utrecht kunnen inzetten."

Het K.F. Hein Fonds en Koninklijke Grolsch staan garant voor deze editie van het festival. Directeur Quinten Peelen van het K.F. Hein Fonds is blij dat het Bevrijdingsfestival hiermee door kan gaan: ‘Ons fonds ondersteunt al 85 jaar projecten in de provincie Utrecht die mensen verbinden. Het Bevrijdingsfestival Utrecht is daar een heel goed voorbeeld van: een festival waarbij iedereen welkom is om samen vrijheid en gelijkheid te vieren. Dat vinden wij zo belangrijk dat we graag op deze bijzondere manier helpen."

Verkoop Directeur Mike Stoffers van Koninklijke Grolsch: ‘Grolsch is al jarenlang partner van Bevrijdingsfestival Utrecht en toen we hoorden dat het festival afgelast zou worden, zijn we met open blik gaan kijken op welke wijze wij zouden kunnen bijdragen. Grolsch gelooft in de verbinding tussen mensen, zeker op zo’n belangrijk moment. We zijn dan ook blij dat de vrijheid ook dit jaar weer in Utrecht gevierd kan worden."

Het Bevrijdingsfestival Utrecht kampt de laatste jaren net als andere bevrijdingsfestivals met financiële onzekerheden: de nasleep van de coronacrisis, stijgende inflatie, fors gestegen loonkosten, krapte op de arbeidsmarkt en tekorten aan materialen. Dat heeft geleid tot een kostenstijging van 30%, die de organisatie niet kan en wil doorberekenen met toegangskaarten of door de consumptieprijs te verhogen. Ook voor de komende jaren is financiering nog allerminst zeker. Het festival hoopt dat het Rijk en andere financiers over de brug komen om het festival de komende jaren duurzaam kunnen vormgeven, zodat het festival voor iedereen gratis toegankelijk kan blijven. Daarover gaat de organisatie de komende tijd in gesprek.

Zes dagen geleden werd er door bezoekers al een GoFundMe crowdfundactie opgezet om de ontbrekende 50.000 euro op te halen. De teller hier staat op moment van schrijven iets over de vijf en half duizend euro.