Nederlandse festivalzomer gecanceld

Dit jaar geen Pinkpop, Lowlands, WOO HAH!, Zwarte Cross, NN North Sea Jazz, Vierdaagsefeesten, Parkpop of Best Kept Secret. De Nederlandse regering heeft alle evenementen verboden tot 1 september.

Tijdens de persconferentie van minister president Rutte vandaag werd de beslissing, die iedereen al verwacht had en waar de branche ook om gevraagd had, bekendgemaakt. Het besluit betekent dat in de periode juni tot september in Nederland 382 festivals en 1041 concerten niet doorgaan. Naar schatting zouden zo’n 5 miljoen bezoekers de festivals bezoeken.

Berend Schans, voorzitter voor de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) liet in een eerste reactie aan 3voor12 weten: “Dit is desastreus voor de livesector. Het is fijn dat er helderheid wordt geschept, dat helpt sommigen van ons en zorgt ervoor dat er meer mogelijkheden zijn om een en ander uit te zoeken. Maar het zal hoe dan ook pijn doen.”

Er zijn nog geen festivals en podia die bij VNPF hebben aangegeven de klap niet te overleven, maar de kans dat die er wel zullen zijn is vrij groot. Voor mensen die een kaartje gekocht hebben voor een evenement is eerder deze maand een voucherregeling ‘Bewaar je ticket, Geniet later’ geïntroduceerd waarmee men een tegoedbon aangeboden krijgt.

Respons, dat al eerder de impact van de maatregelen tot 1 juni voor de totale sector had berekend, heeft het besluit ook doorgerekend voor de nieuwe maatregel. De verlenging van het besluit tot 1 september betekent dat de totale omzetderving stijgt met een half miljard tot € 4 miljard, een percentuele derving van 53% op de totale jaaromzet. Zo’n 54.000 banen dreigen verloren te gaan. De extra derving komt vrijwel volledig op het conto van de publieksevenementen. De omzetderving die in eerste instantie voor dit segment was becijferd op 50%, stijgt naar 70% van de totaal te verwachten omzet in 2020. Vooral festivals krijgen het zwaar te verduren omdat 75% van alle festivalbezoeken per jaar vindt plaats in de periode maart tot september.

Vierdaagsefeesten

Door het verbod zullen ook de Vierdaagse en de Nijmeegse Vierdaagsefeesten niet doorgaan. Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen: “De verlenging van het verbod op evenementen is niet geheel onverwacht. Dat neemt niet weg dat dit voor Nijmegen en de regio wel een forse dreun is die de nodige emoties oproept. Ik leef mee met de organisatoren en al die ondernemers die op een mooie Vierdaagseweek hadden gehoopt en nu veel inkomsten zien verdampen. Dit is niet alleen een hevige teleurstelling voor organisatoren, vrijwilligers, ondernemers, wandelaars en bezoekers maar voor alle inwoners van Nijmegen en de Vierdaagseregio. De Vierdaagse hoort bij Nijmegen en Nijmegen hoort bij de Vierdaagse. Dat gevoel blijft, ook nu we noodgedwongen een jaartje moeten overslaan. Maar uiteraard staan gezondheid en veiligheid voorop, en kan ik dit besluit begrijpen.”

Henny Sackers, voorzitter van Stichting DE 4DAAGSE: “Alhoewel we steeds meer rekening hielden met dit scenario, valt de definitieve afgelasting ons zwaar. Uiteraard staat ieders gezondheid voorop, maar we weten ook dat tienduizenden wandelaars enorm naar de 104de Vierdaagse hebben toegeleefd. Afgelasting is noodzakelijk en begrijpelijk, maar brengt eveneens teleurstelling met zich mee. Die teleurstelling treft ook al onze medewerkers, vrijwilligers, partners, sponsoren, leveranciers en ieder ander die de Vierdaagse een warm hart toedraagt. Iedereen heeft hard gewerkt, veel geïnvesteerd en zich op ons mooie evenement in juli verheugd. Het is dan ook heel erg spijtig dat de Vierdaagse niet doorgaat.”