Samsung en de H20 Campus bieden met de 'Samsung Sessions' gratis IT‑trainingen aan voor jongeren uit economisch kwetsbare omgevingen. Via Minecraft Java Edition en het programma 'Creative Tech Sessions' ontwikkelen jongeren van 14 tot 18 jaar technische én creatieve vaardigheden — een investering in kansengelijkheid.
De Samsung Sessions zijn in 2022 gestart op de H20 Esports Campus in Purmerend. Inmiddels zijn er drie succesvolle edities afgerond met ruim 300 jongeren. In 2025 start de vierde editie, met uitbreiding naar Utrecht en Rotterdam. Zo wordt het programma toegankelijk voor meer jongeren door heel Nederland. Volgens RTV Purmerend ontvingen alleen al in één editie zo’n tachtig jongeren hun certificaat, en bloeiden deelnemers zichtbaar op. Van scholieren tot werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt: de trainingen geven jongeren nieuwe energie en perspectief.
In meerdere sessies van elk drie tot vier uur leren jongeren:
Deelnemers bouwen onder begeleiding van ervaren trainers aan eigen werelden en ideeën. In een eerdere editie ontwierp een groep jongeren bijvoorbeeld de game Fake Vampyre, die zich afspeelde in een vervreemdende werkelijkheid gebaseerd op het echte leven — een creatieve mijlpaal én samenwerkingsoefening.
Naast skills is er aandacht voor welzijn:
Steeds vaker leidt deelname aan vervolgonderwijs of zelfs een eerste baan. Jongeren uit de eerste lichtingen zijn inmiddels doorgestroomd naar MBO-opleidingen in ICT, of werken al bij IT‑bedrijven als junior developer. “Voorheen werkte ik vooral solo. Dankzij Samsung en H20 heb ik leren samenwerken en ben ik nu aangenomen als developer. Ik ben dankbaar voor deze kans,” aldus een oud-deelnemer.
Toch blijft het vinden van een baan een grote uitdaging. Melanie Hendriksma, deelnemer van vorig jaar, vertelt: “Het is lastig om werk te vinden, ik heb nog niet de benodigde ervaring. In mijn vrije tijd ben ik verder aan het leren. Ik zou graag ethical hacker willen worden.”
Ook Dirk Tuip, oprichter van H20 Esports Campus, erkent de barrières op de arbeidsmarkt. Daarom wordt nu een vervolgtraject gestart in samenwerking met de gemeente en Werkom. Verschillende bedrijven op de campus kunnen daardoor jongeren een werkplek bieden voor zes tot twaalf maanden.
De Samsung Sessions zijn er niet voor 'de beste leerlingen', maar voor jongeren die doorgaans níét automatisch toegang hebben tot technologische ontwikkeling. Geen selectie, wél motivatie.
Wethouder Mario Hegger benadrukt het belang van deze aanpak: “Het gaat niet alleen om jongeren die kansen pakken, maar ook om partijen die de kansen creëren, ik vind het vooral belangrijk dat de jongeren dit zelfvertrouwen vasthouden, die ze hebben opgedaan tijdens de cursus. Het gaat goed met de jeugd, maar een klein percentage kan niet goed meekomen in het systeem. Ook deze jongeren hebben talenten en vaardigheden. Ze moeten alleen de kansen krijgen om ook buiten het bekende leersysteem aan de nodige expertise te komen. Het gaat om de eerste skills die ze met dit traject weten te bemachtigen.”
“Je ziet de deelnemers echt opbloeien,” zegt ook Dirk Tuip van H20. “Dit programma laat talenten naar boven komen die anders verborgen zouden blijven.”
Voor jongeren | Voor Samsung en partners |
IT-skills en certificaat | Positieve maatschappelijke bijdrage |
Doorstroom naar werk of opleiding | Structurele merkimpact |
Zelfvertrouwen & samenwerking | Regionale zichtbaarheid via H20 |
Met de Samsung Innovation Campus en uitbreiding naar nieuwe steden maakt Samsung maatschappelijke impact concreet. Jongeren ontdekken niet alleen hun digitale talent, maar zien ook nieuwe toekomstperspectieven ontstaan. Soms is een cursus Minecraft de eerste stap naar een IT-carrière.