Geen Vrienden van Amstel, ABN AMRO WTT zonder publiek

De Vrienden van Amstel LIVE 2022 kan vanwege het verlengen van de overheidsmaatregelen rondom corona niet doorgaan. Het ABN AMRO WTT zal voor het tweede achtereenvolgende jaar zonder publiek worden gespeeld.

Afgelopen weken was het decor en de show door Tribe Company en Amstel wel helemaal opgebouwd in Ahoy mochten de live-optredens wel door kunnen gaan. Alle veertien shows zijn nu geannuleerd. Er zal geen live-stream komen zoals dat vorig jaar wel het geval was. "Het decor zoals opgebouwd en de show zoals voorbereid zijn volledig op een live-versie ingericht en niet geschikt voor een livestream, dit vergt een andere voorbereiding", laat Tribe weten.
"Er is berusting, maar ook wel boosheid en verdriet", laat Machiel Hofman weten in het AD. "Wij moeten ook verder. Voor ons moet er nu ook eens perspectief komen. Ik snap de uitleg, dat we nog even vol moeten houden, maar onze business is nog nooit open geweest. Nooit zoals het hoort. Het wordt tijd dat we niet alleen vaker genoemd worden, maar dat er ook iets gaat gebeuren. Woorden moeten worden omgezet in daden.” Tribe werkt inmiddels aan een mini-documentaire over de Vrienden van Amstel LIVE die binnenkort op YouTube online wordt gezet.

ABN AMRO WTT zonder publiek

Net als in 2021 zal het ABN AMRO World Tennis Tournament tijdens de 49e editie zonder publiek gespeeld worden. Met de huidige maatregelen als gevolg van het Coronabeleid in Nederland, gecombineerd met de resterende voorbereidingstijd, is het niet mogelijk om op gewenste wijze bezoekers toe te laten bij het grootste indoor sportevenement van Nederland. Het toernooi duurt van 5 tot en met 13 februari.

Toernooidirecteur Richard Krajicek: "Het is een enorme teleurstelling. Voor de spelers, voor ons, maar vooral voor de fans. Voor het tweede jaar op rij hebben we een fantastisch veld, waar geen publiek bij aanwezig kan zijn door de maatregelen die momenteel gelden. Pleister op de wonde is dat het toernooi de gehele week live is te volgen bij Ziggo Sport en dat ook de NOS ruim aandacht geeft.”

Jolanda Jansen, CEO Rotterdam Ahoy: "Zelfs als het last-minute deels toegestaan zou worden om publiek te ontvangen kunnen we niet het evenement bieden dat bezoekers van ons gewend zijn. Op korte termijn publieksactiviteiten in heel Ahoy en een VIP-dorp opzetten, is niet realistisch. Het ABN AMRO World Tennis Tournament is veel meer dan een tennistoernooi, het is een complete dag uit voor zowel fans als zakelijke bezoekers. Vandaar deze stap.”

Het toernooi is van begin tot eind te volgen, op onder meer Ziggo Sport Tennis en via de NOS. Maar ook online zijn er diverse activiteiten die de fan betrokken houden bij het toernooi. Zo kunnen geselecteerde fans hun favoriet online aanmoedigen bij de opkomst en aanmoedigingen doorsturen die tijdens de wedstrijden op de boarding in Ahoy worden getoond. Stadionspeaker Jamie Trenité en toernooiambassadeur Jan Kooijman zullen de fans een unieke blik achter de schermen van het toernooi bieden.

Het ABN AMRO World Wheelchair Tennis Tournament, dat gelijktijdig in Rotterdam Ahoy wordt gehouden, gaat eveneens door. Alle wedstrijden van dit toernooi zijn via livestream te volgen en de finale wordt live uitgezonden op NOS.nl.