Solheim Cup komt in 2026 naar Nederland

De Solheim Cup, het grootste internationale golfevenement voor vrouwen, komt in september 2026 voor het eerst naar Nederland. Op Bernardus Golf in Cromvoirt gaan de beste golfsters uit Europa en de Verenigde Staten de strijd met elkaar aan.

Nooit eerder was een Nederlandse golfbaan het strijdtoneel voor het meest prestigieuze evenement in het vrouwengolf. Bij de laatste editie in 2021 was de Solheim Cup in 700 miljoen huiskamers in 239 verschillende landen te zien.

De directeur van de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie (NGF) Jeroen Stevens kijkt uit naar het evenement. “Hoe gaaf en uniek is het dat dit naar Nederland komt met hopelijk een Anne van Dam of Dewi Weber in het Europese Team. Wij gaan als land de allerleukste en beste Solheim Cup ooit neerzetten met gendergelijkheid en duurzaamheid hoog in het vaandel. Maar bovenal wordt dit een evenement met een prachtige en unieke ervaring voor iedereen die houdt van topsport en entertainment.”

De organisatie van de Solheim Cup in Nederland past binnen de ambities van de NGF om de komende jaren jonge golfers (25-50 jaar), met extra aandacht voor vrouwen, centraal te zetten. Jeroen Stevens: ”Zo’n 32% van de Nederlandse golfers is vrouw en circa 30% van de golfers is tussen de 25 en 50 jaar. De doelstelling is om deze twee percentages in 2030 op 40% te hebben. De NGF hoopt met de organisatie van de Solheim Cup een betere balans in diversiteit, leeftijd en man-vrouwverdeling in de golfsport te stimuleren en het imago van golf onder niet-golfers te verbeteren. De komst van een prestigieus en wereldwijd evenement als de Solheim Cup zal bijdragen aan het doel van de NGF om meer vrouwen aan de golfsport te binden."

In 2026 verwacht de NGF 100.000 bezoekers uit ruim 30 landen. Een reële inschatting, gebaseerd op de toeschouwersaantallen van voorgaande Solheim Cup-edities. Het evenement heeft een positieve impact op de lokale economie en Nederland als golfand. De Solheim Cup zal bovendien voor een gigantische media-exposure zorgen. In 2019 (Gleneagles, Schotland) werden er 859 uitzenduren aan de Solheim Cup besteed en volgden 4 miljoen mensen de live uitzending van het evenement. In bijna 70 landen werden er online artikelen geschreven over de Solheim Cup, met een potentieel lezerspubliek van 3,2 miljard.

Gastheer van de Solheim Cup is Bernardus Golf in Cromvoirt. Eigenaar van Bernardus Golf is de zakenman Robert van der Wallen die de prestigieuze golfbaan in 2018 opende. "We zijn ongelooflijk verheugd om samen met de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie, IMG, de Ladies European Tour en de LPGA de Solheim Cup te organiseren. De kans om een dergelijk groot en belangrijk sportevenement te mogen organiseren is een enorme eer voor ons team.”