Urban Sports Week Amsterdam keert terug in augustus

De Urban Sports Week Amsterdam (USWA) keert dit jaar terug in het straatbeeld van Amsterdam en zet de hoofdstad van 26 tot en met 28 augustus in de spotlights als Urban Sports Capital. Urban sporten als BMX, inlineskaten, skateboarden, freerunning, breaking en 3x3 basketball vormen het hoofdmenu van het sfeervolle meerdaags spektakel in de stad.

Net als bij de vier voorgaande edities trekken de gemeente Amsterdam, Topsport Amsterdam en TIG Sports samen op met diverse urban sports communities in de hoofdstad. Bij de laatste editie in oktober 2021 werd het succes van dit initiatief nog maar eens onderstreept. Veel urban-sportfanaten en bezoekers genoten van de populaire urban-sportdisciplines en een groot aantal deed daar zelf ook aan mee. De centrale markthal werd omgetoverd tot een sportparadijs waar futsal, freerunning en 3x3 basketball werden beoefend. In Skatepark NOORD en House of Urban Sports (HUS) trokken breaking, BMX, inlineskate- en skateboardevents veel deelnemers en bekijks.

Met de Urban Sports Week Amsterdam in de laatste week van de zomervakantie rekent de organisatie ook nu weer op een grote toeloop. De USWA is in Nederland hét podium waarop urban-topsporters aan een groot publiek hun skills kunnen laten zien en tegelijkertijd biedt het evenement fans de kans om de beste nationale en internationale atleten in deze disciplines te bewonderen. Bovendien kunnen alle urban-sporters meedoen aan diverse activiteiten, demo’s en wedstrijden.

Voor de gemeente Amsterdam is USWA een bijzonder ‘passend’ evenement. “Amsterdam en urban sports passen bij elkaar”, aldus Simone Kukenheim, wethouder Sport). “Het is voor iedereen toegankelijk, de stad als speelveld en sporten wanneer en met wie je wilt. Urban sports gaat ook over de ontwikkeling van jonge mensen: over het ontdekken van grenzen, onderdeel worden van een community, een nieuwe lifestyle, anders kijken naar de ruimte in de stad en het leven om je heen en je creativiteit ontdekken. Het gaat dus niet alleen om het sporten of het bewegen, maar juist ook om de hele cultuur eromheen. Juist die cultuur is voor velen de motivatie om te blijven sporten. We bieden urban sports een serieus podium in Amsterdam en tijdens de Urban Sports Week kunnen Amsterdammers kennismaken met allerlei verschillende urban sporten.”

Foto: Jarno Schurgers