Paralympiërs warm ontvangen in Nederlandse Loterij TeamNL Lounge

25x goud, 17x zilver, 17x brons. En een vijfde plek in het medailleklassement. De Paralympische Spelen waren een groot succes voor Nederland. Maandag 6 september kwamen de laatste Paralympiërs naar huis. In het Hilton op Schiphol werden ze opgewacht door vrienden en familie. Het was een warm welkom thuis mogelijk gemaakt door Nederlandse Loterij, partner van TeamNL en de gehele sport in Nederland. Verslag van een trotse, emotionele en goud blinkende middag.

Het wachten is op vlucht KL 862 uit Tokio. Aan boord de Nederlandse sporters die als laatste uitkwamen op de Paralympische Spelen. Een van hen is Rogier Dorsman. De blinde zwemmer zette een fantastische prestatie neer. Hij won goud op de 100 meter schoolslag, de 200 meter wisselslag (in een wereldrecordtijd) en de 400 meter vrije slag. Tijdens de sluitingsceremonie mocht hij de Nederlandse vlag dragen. Ook aan boord: onze rolstoelbasketbalsters. Na het brons van Londen 2012 en Rio 2016 veroverden ze nu het goud door China in de finale met 50-31 te verslaan. Meer dan genoeg reden voor een warm onthaal.

“Dat warme onthaal was er voor alle Paralympiërs”, zegt sponsor & activatie manager van Nederlandse Loterij Judith Keizer. “We wilden iets speciaals doen voor de sporters. Uit gesprekken weten we hoe belangrijk zij vrienden en familie vinden. En dat ze graag met elkaar hun prestaties vieren. In Tokio kon dat niet. Dan doen we dat toch gewoon hier, in Nederland. Elke keer als er een groep Paralympiërs thuiskwam, heetten we ze welkom in de Nederlandse Loterij-TeamNL lounge in het Hilton. Dit is de zesde keer. De trots van de ouders, de emoties die je ziet en voelt, dat vind ik prachtig. Ik word er elke keer weer emotioneel van.”

Aaah, koffie

Over een half uur landen ze. Ondertussen wordt het drukker en drukker in de ontvangstzaal. Vrienden en familie stromen binnen. Nog even geduld en koffie halen bij Nick Bons. Hij is eigenaar van Lola Pro Coffee en bij gelegenheid barrista van TeamNL en Paralympisch TeamNL. Door corona kon hij niet mee naar Tokio. “Jammer maar dit is ook bijzonder om mee te maken. Elke keer weer. De emotie van thuiskomen blijft mooi om te zien. De sporters waarderen dit welkom thuis enorm. Die zijn er heel blij mee. Met mijn koffie ook. Eerst zien ze hun familie. Daar gaan ze heen. En daarna komen ze bij mij: aaaah, koffie!”

De ouders van rolstoelbasketbalster Anouk Taggenbrock hebben net koffie op. Ze verheugen zich op het weerzien met hun dochter. Moeder Rachel: “Trots? Ja, enorm. Daar zijn geen woorden voor.” Vader Joost haakt enthousiast in: “We hebben alles gezien. We hebben geen minuut gemist. Het waren soms uitdagende tijden. Om 02.00, om 04.00 uur. En daarna door naar het werk. Maar dat maakt niet uit. Dat heb je er graag voor over.” De finale hebben ze samen met de ouders van andere teamgenoten gekeken. Er werd een zaaltje gehuurd en voor drankjes, hapjes en slingers gezorgd. Bij het volkslied stonden ze op en zongen ze mee.

We hebben het met zijn allen geflikt. Dan is het extra leuk om op deze manier thuis te komen

Esther Vergeer, Chef de Mission

Een beetje gelukkiger

Vlucht KL 862 is geland. De sporters zijn onderweg naar de ontvangstzaal. Ze zijn er bijna. Als de muziek aanzwelt, zwaaien de deuren open. Een voor een komen de Paralympiërs binnen. Wie een medaille gewonnen heeft, heeft ‘m om zijn of haar nek hangen. Tina Turner zingt You’re simply the best. Het weerzien volgt. Blijdschap en tranen. Er wordt geknuffeld en vastgehouden. Rolstoelbasketbalster Jitske Visser en haar zus omhelzen elkaar vijf minuten zonder iets te zeggen. Rogier Dorsman heeft zijn drie gouden plakken op een tafeltje gelegd, voor de fotograaf. Hij is tevreden met zijn prestatie. Moeder Marjan is trotser dan trots en loopt met haar hoofd in de wolken, zegt ze.

Chef de Mission Esther Vergeer heeft eveneens alle reden om trots te zijn. Dat is ze ook. Ze heeft een heel goed gevoel aan Tokyo 2020 overgehouden. En dat ligt niet alleen aan de medailleregen. “Als Paralympisch TeamNL hebben we uitstekend gepresteerd. De sporters natuurlijk, maar ook de mensen eromheen. De coaches, de begeleiding. We hebben het met zijn allen geflikt. Dan is het extra leuk om op deze manier thuis te komen en op zo’n mooie wijze ontvangen te worden. Je hebt nog even een nazit. Je hoeft niet meteen naar de auto en kunt rustig met elkaar praten en een drankje drinken. Dat hebben ze heel goed geregeld!”

Judith Keizer van Nederlandse Loterij: “Dat is fijn om te horen. We doen het ook met veel plezier. Voor de sporters en voor hun achterban. Dat zijn toch de mensen op wie je als sporter kunt rekenen. Je ouders, je broer, je zus, je vrienden, je familie, zij leven hartstochtelijk met je mee en staan altijd voor je klaar. Dit Welkom Thuis event is ook voor hen. Elke keer weer zien we dat het gewaardeerd wordt. Dat is mooi! Zo maken we Nederland een beetje gelukkiger. En dat is precies wat we willen als Nederlandse Loterij: een gelukkig Nederland. Maar ook een gezond en sportief Nederland. Vergeet vooral niet te sporten deze week!”