Young Impact en ABN AMRO op zoek naar gamechangers

Jongeren kunnen de wereld positief veranderen. Dat is de overtuiging van Young Impact. Grote impact start daarbij vaak met een kleine beweging. Een opvatting die naadloos past bij de purpose van ABN AMRO Banking for better, for generations to come en het sponsoringactivatiethema van de bank ‘Buitengewoon Gedreven’. Samenwerking was dan ook niet meer dan logisch.

Young Impact is in 2016 opgericht met als doel positieve maatschappelijke actie onder jongeren aan te moedigen én te vieren om zo samen de wereld te veranderen. Initiator Patrick Anthonissen baseerde het idee van Young Impact op WE Day, een programma uit Canada, Amerika en Engeland dat wereldwijd al heeft geleid tot een beweging van meer dan twee miljoen jonge actieve en sociaal betrokken wereldburgers. Young Impact gelooft dat jongeren de wereld positief kunnen veranderen, omdat zij de energie en het talent hebben om impact te maken. Op anderen, op de wereld en op henzelf.

Betekenis

“Vijf jaar geleden heerste er een negatief sentiment in de wereld”, zegt Anthonissen. “De aanslagen op Charlie Hebdo, de vluchtelingencrisis; je voelde dat er behoefte was aan een positieve beweging. Op dat moment zag ik een video van WE Day, waarin een vol Wembley-stadion met jongeren helemaal uit zijn dak ging omdat ze een kaartje voor een geweldig evenement verdiend hadden door goed te doen. Dat raakte bij mij een diepe snaar.” Dat was niet alleen omdat Anthonissen net vader was geworden. Nadat hij bij Unilever had gewerkt en als zelfstandig ondernemer een moeilijke tijd had meegemaakt, richtte Anthonissen zich meer op sociaal ondernemerschap. “Ik ging op een andere manier naar de wereld kijken en vroeg mij af wat nu precies succes was”, zegt hij daarover.

Anthonissen sprak met WE Day over het opzetten van de organisatie in Nederland, maar zij hadden geen plannen om naar het vaste land van Europa uit te breiden. WE Day wilde wel helpen in de opstartfase. Zo ontstond Young Impact. “We hebben een grote behoefte om te verbinden en Nederland weer bij elkaar te brengen", vindt Anthonissen. "Dat is de grote droom. Wij willen de vonk zijn om het vuurtje van het goed doen aan te wakkeren. Ik ben er heilig van overtuigd dat dat in onze aard zit, maar je moet er aandacht aan geven. Dat is iets wat in onze samenleving de afgelopen decennia op de achtergrond is gekomen. Er is te veel aandacht uitgegaan naar carrière maken en consumeren en te weinig naar van betekenis zijn.”

Doordat het op zo’n grote schaal gebeurt kunnen we een cultuurverandering creëren

Patrick Anthonissen, Young Impact

Blijvende impact

Young Impact heeft de grote ambitie geformuleerd om in 2025 1 miljoen jongeren in Nederland in actie te hebben gekregen, met een blijvende impact. Daarbij richt men zich op jongeren tussen 13 en 20 jaar. Het grootste deel van het contact loopt tot dusver via scholen, met name voortgezet onderwijs en MBO. In de toekomst moet daar het HBO bij komen en ook niet-studenten. Anthonissen: "Doordat het op zo’n grote schaal gebeurt kunnen we een cultuurverandering creëren. Wij leren jongeren om te kijken waar ze goed in zijn, wat ze belangrijk vinden en dat te combineren tot een actie, een challenge. Die challenge is de kern van Young Impact, want op het moment dat jij iets doet ervaar je wat dat met anderen én met jezelf doet. Als je die ervaring hebt gaat de knop om.” Wat betreft de challenges staat, misschien verrassend, eenzaamheid bij ouderen op een, klimaat op twee en discriminatie/gelijke kansen op drie.

Het contact tussen ABN AMRO en Young Impact ontstond in 2018. “Het maatschappelijk portfolio van de bank was destijds gefragmenteerd, wat het communiceren erover lastig maakte”, zegt Sander Bestevaar, bij ABN AMRO verantwoordelijk voor de afdeling Activatie en Events. “Wij kregen vanuit de bank de vraag hoe we ons maatschappelijke verhaal beter konden vormgeven. Kon dat nog met de bestaande partnerships of hadden we nieuwe samenwerkingen nodig? We zijn dat goed gaan onderzoeken en in die zoektocht kwamen we Young Impact tegen. Dat zag er meteen veelbelovend uit."
De gesprekken resulteerden er in dat ABN AMRO in 2019 een voorzichtige samenwerking startte door één van de Young Impact awards (Environment) te sponsoren. Dit jaar wordt de samenwerking uitgebreid naar het hoofdsponsorschap van Young Impact Day, dat op 5 juni voor het eerst in de Jaarbeurs wordt georganiseerd. Tevens wordt de bank partner van één van de nationale challenges rondom het thema gelijkheid.

Young Impact Day wordt een festival voor jonge, bevlogen mensen, die de wereld een beetje mooier willen maken. Op de dag staan vijf mega-challenges centraal die aangevoerd worden door vijf bekende Nederlanders. Veel lokale challenges beleven op deze dag hun climax en er worden vijf awards uitgereikt aan jongeren met een opmerkelijke, impactvolle prestatie. Verder zijn er workshops over ondernemen, talent ontdekken bij jezelf, en zijn er optredens van artiesten – grote namen, met name onder de doelgroep - om er helemaal een feest van te maken. Een gratis ticket voor het evenement kan men verdienen via deelname aan het scholenprogramma of een challenge. Anthonissen verwacht zo'n 10.000 mensen. "Alleen dat al heeft impact. Het is bovendien heel krachtig dat de optredende artiesten op zo’n dag hun visie op de wereld laten horen en daarmee jongeren positief beïnvloeden om hier aan deel te nemen. Het zijn hun idolen. Dat het dus niet suf is om mee te doen, maar juist heel tof."

Via Young Impact kunnen wij als bank onze kennis, middelen en netwerk inzetten om jonge idealisten te helpen bij hun weg naar succes

Sander Bestevaar, ABN AMRO

Sponsoring als podium

“ABN AMRO gelooft in ambitieuze mensen die gedreven zijn om verder te komen en er voor gaan”, zegt Sander Bestevaar, Hoofd Brand Activation en Events bij ABN AMRO, over de achtergronden van de sponsoring. “Sponsoring biedt een podium voor het verhaal en de missie van onze bank. Dit partnership met Young Impact is daar een mooi voorbeeld van. Gebaseerd op onze purpose en sponsoringactivatiethema verbinden we ons aan de gamechangers van onze maatschappij: zij die doorgaan waar anderen stoppen en hun energie en creativiteit gebruiken om de wereld mooier te maken en anderen te inspireren hetzelfde te doen. En dat hoeft zeker niet meteen groots en meeslepend te zijn, sterker nog: dat begint met kleine stapjes. Via Young Impact kunnen wij als bank onze kennis, middelen en netwerk inzetten om jonge idealisten te helpen bij hun weg naar succes. Zodat ze ooit misschien wel echt die wereld kunnen gaan veranderen. Groots begint klein!"

Anthonissen vindt dat ABN AMRO lef en leiderschap heeft getoond door in te stappen in dit nieuwe concept. "Wij zijn enorm blij met dit unieke partnership. ABN AMRO laat zien dat ze écht geloven in jongeren en samen willen werken aan een mooiere samenleving. Het was heel belangrijk dat ABN AMRO ja zei tegen Young Impact Day. Toen wist ik dat het zou gaan lukken. Inmiddels doen ook NS, Albert Heijn, VSBFonds, NL2025 en Madurodam Kinderfonds mee. Nu willen bedrijven er bij horen. Hoe meer partijen zich aan het initiatief verbinden hoe groter de impact kan zijn. Alleen kun je niets. We hebben vanaf de start de samenwerking opgezocht met de nationale jeugdraad (NJR), met CJP. Dit moet je samen doen."

Hoe kijkt de (kritische) doelgroep naar de samenwerking met de grote bedrijven zoals ABN AMRO? "Wat belangrijk in die samenwerking is, is dat het authentiek is", weet Anthonissen. "Jongeren hebben haarfijn door wanneer iets niet authentiek is en het door hun strot wordt geduwd. Daar ligt onze kracht en tegelijkertijd de uitdaging, want het is belangrijk dat het vanuit de bedrijven oprecht is. Als dit een bullshit verhaal is dat alleen op papier staat en in de praktijk niet klopt, ben je snel je geloofwaardigheid kwijt. ABN AMRO neemt risico, en als je risico neemt dan sta je er achter en meen je het."
Bestevaar vult aan: "We hebben geen directe commerciële drive met onze sponsoring. We willen met de partnerships het verhaal van de bank vertellen. Dat verhaal is het merkverhaal en de purpose. Natuurlijk geloven we dat met dat verhaal mensen onder de indruk raken van waar we voor staan en dat ze klant worden of langer klant blijven. Maar dat is de spin-off van het sponsorverhaal. Met het budget dat we hebben, willen we iets teruggeven aan klanten en aan de maatschappij. Het commerciële perspectief is een afgeleid perspectief. En we werken alleen met partijen als de verhalen die we daarmee kunnen vertellen kloppen. Op het moment dat er geen overlap is in datgene wat je wilt bereiken en waar je voor staat en wat je merkwaarden zijn, moet niet met elkaar in zee gaan. Daar is in dit geval geen twijfel over. Misschien zit er bij de challenges wel iets bij waar je als bank minder blij mee bent. Dat is dan zo. We geloven als bank erg in autonomie. Zelf je toekomst in handen nemen. En daar is dit het voorbeeld van."

Foto: Ben Houdijk

We hebben een plicht voor de nieuwe generatie

Sander Bestevaar, ABN AMRO

Bereikmachine

Bestevaar: "We hebben met onze verschillende partnerships op maatschappelijk gebied nu een heel sterk blok waarbij we verschillende doelgroepen binnen jongeren bereiken. Tel daar de kracht van de ABN AMRO Foundation bij op en dat maakt het voor ons helemaal rond. We hebben als ABN AMRO inmiddels een trackrecord om in dit domein actief te zijn en best wel een zware bewijsvoering op het gebied van maatschappelijke impact. Kijk naar wat we doen met de Hermitage voor Kinderen waar we honderdduizend kinderen in contact brengen met kunst, de hockey experience om kinderen in contact te brengen met sport, we zijn zwaar bezig om onze portefeuille te verduurzamen. Met deze samenwerking met Young Impact valt onze purpose wel heel mooi samen en zitten we midden in een doelgroep die best lastig te bereiken is. Misschien is het lef omdat het nog in een ontwikkelstadium verkeert. Aan de andere kant zien wij een goede fit met de purpose en waar we als bank voor staan. Wij geloven echt in deze beweging."

ABN AMRO is momenteel aan het kijken hoe de dag zelf gebruikt zal worden in de activatie. In ieder geval zullen daar relaties uitgenodigd worden om die dag mee te ondergaan. De activatie rondom de challenges zal veel via social media als Snapchat, TikTok en Instagram gaan. Bestevaar: "Wat we willen is dat we niet alleen op Young Impact Day actief zijn, maar dat het daarvoor en daarna eveneens levend blijft. De bereikmachine gaat wel aan, zowel via de eigen kanalen als de Young Impact-kanalen. We hebben drie contentformats: one to watch, levensvragen en gamechangers. Die formats passen we in binnen dit traject. Daarnaast kunnen en zullen ABN AMRO en Young Impact van elkaars ambassadeurs gebruik maken, om het bereik onder de doelgroep verder te vergroten.

"We hebben een plicht voor de nieuwe generatie", besluit Bestevaar. "Als wij onze kracht er achter zetten heb je meteen een groot A-merk dat met veel overtuiging iets echt in beweging kan krijgen en het verschil kan maken. Die kracht willen we inzetten om de maatschappij vooruit te helpen. Dit is een samenwerking gebaseerd op echte co-creatie waarbij we samen meedenken en ontwikkelen."