Afdracht Nederlandse Loterij opnieuw gestegen

Nederlandse Loterij heeft in het jaar 2019 haar omzet, resultaat en afdracht opnieuw zien stijgen. De totale afdracht bedroeg 173,1 miljoen euro. Daarvan ontvangt NOC*NSF 46,4 miljoen euro. De 18 goede doelen ontvangen gezamenlijk 17,6 miljoen euro.

De totale omzet van Nederlandse Loterij bedraagt 1.314,6 miljoen euro. Dat is een stijging van 12% ten opzichte van 2018. Het uitgekeerde prijzengeld aan de spelers van Nederlandse Loterij is gestegen naar 894,7 miljoen euro inclusief kansspelbelasting. In 2018 was dat 775 miljoen euro. Het is ook goed nieuws voor de Nederlandse sport en goede doelen, zij ontvangen een substantieel deel van het resultaat van Nederlandse Loterij in de vorm van de afdracht.

Naast het uitkeren van prijzengeld, gaat vrijwel het gehele resultaat van Nederlandse Loterij in de vorm van afdracht naar de Nederlandse sport via NOC*NSF, naar 18 goede doelen op het gebied van gezondheid, beweging en welzijn en naar de Nederlandse samenleving via het ministerie van Financiën. In 2019 is deze afdracht gestegen naar 173,1 miljoen euro. NOC*NSF ontvangt 46,4 miljoen euro, de 18 goede doelen ontvangen gezamenlijk 17,6 miljoen euro. De Nederlandse Staat ontvangt 109,1 miljoen euro. In 2018 was de afdracht aan de aandeelhouders 161,2 miljoen. 

Niels Onkenhout, CEO van Nederlandse Loterij laat weten: “Jaarlijks gaat vrijwel het gehele resultaat van Nederlandse Loterij naar de Nederlandse sport, goede doelen en naar de samenleving via het ministerie van Financiën. Onze medewerkers, winkeliers en andere partners zetten zich dagelijks in om die jaarlijkse bijdrage mogelijk te maken. We zijn er trots op dat we over 2019 ruim 173 miljoen euro mogen teruggeven in de vorm van deze afdracht."

NOC*NSF is blij

NOC*NSF is blij met de bijdrage die zowel voor de topsport als voor de sport in de volle breedte is ingezet. Anneke van Zanen-Nieberg, voorzitter NOC*NSF: “Wij zijn blij met de hogere afdracht die de Nederlandse Loterij in 2019 aan de sport heeft kunnen doen. Ieder jaar weer maakt de Nederlandse Loterij het met deze afdracht mede mogelijk dat zo veel mensen in Nederland aan sport doen en van sport genieten. Dat is erg belangrijk want er valt veel te winnen met sport. Ik wil de Nederlandse Loterij dan ook erg bedanken voor haar inzet. En vooral dank ik allen in Nederland die aan Staatsloterij, Lotto, Eurojackpot, Miljoenenspel, Lucky Day, Krasloten of de Toto hebben meegedaan. Blijf dat doen, je steunt de sport daar erg mee. Zeker nu.”

Van de bijdrage van Nederlandse Loterij worden contributies lager gehouden, kunnen competities worden georganiseerd en kan de sport via innovaties mee met maatschappelijke ontwikkelingen zoals de digitalisering. Ook de gehandicaptensport en de topsport profiteren van de bijdrage.

“Hoe belangrijk sport is merken we op dit moment letterlijk aan den lijve”, vervolgt Anneke van Zanen-Nieberg. “Iedereen mist de sport op dit moment zeer. Een eerste onderzoek geeft aan dat door het corona-virus het aandeel Nederlanders dat wekelijks sport is gedaald van 65% naar 55%. Vooral kinderen en jeugd zijn extreem minder gaan sporten (van 89% naar 54%) ten opzichte van 2019, zij missen de sport het meest. Het zou mooi zijn als we vooral hen binnenkort weer op onze sportclubs kunnen ontvangen.”