BankGiro Loterij verdeelt 24,3 miljoen voor cultuurbehoud

Zeven culturele organisaties die zich landelijk inzetten voor cultuurbehoud, toegankelijkheid van cultuur en monumentenzorg in Nederland ontvangen in totaal een bijdrage van ruim 24,3 miljoen euro van de BankGiro Loterij.

Dat maakte de cultuurloterij van Nederland vandaag bekend. Prins Bernhard Cultuurfonds, De Hollandsche Molen, Museum Plus Bus, Vereniging Hendrick de Keyser, Vereniging Rembrandt, BOEi en het BankGiro Loterij Fonds zetten de bijdrage ieder op eigen wijze in voor de culturele sector door heel Nederland. Uit de opbrengst van 2020 verdeelt de BankGiro Loterij in totaal een bedrag van bijna 83,5 miljoen euro onder 63 culturele organisaties.

Prins Bernhard Cultuurfonds ontvangt een totaalbedrag van 16,7 miljoen euro, De Hollandsche Molen kan rekenen op een bijdrage van 467.700 euro, Museum Plus Bus ontvangt een bijdrage van 500.000 euro, Vereniging Hendrick de Keyser krijgt 1,3 miljoen euro, Vereniging Rembrandt ontvangt een bijdrage van 400.000 euro, BOEi een bedrag van 676.526 euro en het BankGiro Loterij Fonds een bedrag van ruim 4,3 miljoen euro.

Dit jaar ontvangen 63 culturele organisaties een bijdrage. Ook aan het Kickstart Cultuurfonds draagt de BankGiro Loterij stevig bij. Dit landelijke fonds werd afgelopen zomer opgericht op initiatief van de BankGiro Loterij, het Prins Bernhard Cultuurfonds, VSB Fonds en de VandenEnde Foundation, samen met nog enkele private cultuurfondsen en het ministerie van OCW. Het fonds biedt snel financiële ondersteuning aan culturele instellingen om zich aan te passen aan de coronamaatregelen en op een veilige manier publiek te ontvangen. Producenten, muziekpodia, musea en theaters kunnen aanvragen indienen voor ondersteuning van corona-gerelateerde kosten. Criteria zijn te vinden op www.kickstartcultuurfonds.nl. In totaal verdeelt het fonds dit jaar 20 miljoen euro, naast de 16 miljoen euro die afgelopen jaar is besteed.

Foto: Roy Beusker