BankGiro Loterij verdeelt ruim € 79,4 miljoen

Op het Goed Geld Gala van de BankGiro Loterij is ruim € 79,4 miljoen verdeeld onder 77 culturele organisaties. Het is het hoogste bedrag ooit, bijna € 5 miljoen meer dan vorig jaar.

Onder meer vaste partners het Mauritshuis en het Rijksmuseum ontvangen een extra bijdrage van ruim € 1 miljoen voor het Rembrandtjaar, vanwege het 350ste sterfjaar van de Meester.
Het Centraal Museum in Utrecht krijgt € 1 miljoen voor uitbreiding van het populaire nijntje museum. De miljoenen voor cultuur zijn bij elkaar gebracht door de deelnemers van de BankGiro Loterij.

Schenkingen van de BankGiro Loterij zijn bedoeld om cultureel erfgoed te behouden en toegankelijk te maken voor publiek.

Het 350ste sterfjaar (1669) van Rembrandt vormt de aanleiding voor het Mauritshuis, het Rijksmuseum, het Rembrandthuis en de Lakenhal om de handen ineen te slaan en dit jaar om te dopen tot het Rembrandtjaar. Naast het organiseren van tentoonstellingen is het doel van de musea met verschillende activiteiten de bekendheid van de persoon Rembrandt, zijn werk en zijn betekenis voor Nederland, vergroten. De BankGiro Loterij draagt bij aan het Rembrandtjaar met een schenking van 1.035.000 euro. In aanloop naar het Goed Geld Gala is vorige week bekendgemaakt dat het Centraal Museum in Utrecht 1 miljoen euro ontvangt van de BankGiro Loterij. Dankzij deze bijdrage kan het museum jaarlijks 30.000 extra bezoekers verwelkomen. Zo wordt het nijntje museum, in een groter jasje, een volwassen museum voor de allerkleinsten.

Cultuur in de breedste zin

In het bijzonder is er dit jaar aandacht voor het beleven en vieren van cultuur. Zo krijgt De Grote Kerk in Veere een eenmalige schenking van 750.000 euro voor het realiseren van een droom: het creëren van hét nieuwe cultuurpodium en festivalhuis voor Zeeland. Dankzij de bijdrage van de Loterij dient de open kerk straks als ontmoetingsplek voor beeldende kunst, dans, theater, film, fotografie en muziek en kunnen de 1,5 miljoen dagjesmensen per jaar, de geschiedenis van kerk, stad en regio beleven.

Een andere bijdrage is voor het project Art Rocks, de grootste Nederlandse muziekcompetitie die beeldende kunst en muziek samenbrengt. In deze competitie, oorspronkelijk in 2012 gestart door Museum Boijmans Van Beuningen, laten musici zich inspireren door een vooraf geselecteerd werk uit een museum. De competitie trekt nieuw publiek naar de deelnemende musea, omdat de voorrondes en finale in de musea plaatsvinden. Een groot deel van de Art Rocks-bezoekers aan eerdere edities bleek niet eerder een museum bezocht te hebben. Met de bijdrage van 550.000 euro kunnen de inmiddels zeven deelnemende musea de handen ineenslaan om de competitie stevig uit te breiden naar meer musea en dus naar meer publiek.

BankGiro Loterij ZomerConcerten

Tijdens het Goed Geld Gala maakte Ilse DeLange bekend dat zij op maandag 1 juli het openingsconcert verzorgt van de allereerste editie van de BankGiro Loterij ZomerConcerten. De welbekende zomerprogrammering in Het Koninklijk Concertgebouw, met de BankGiro Loterij als nieuwe partner. Ook dit jaar zijn er in juli en augustus meer dan tachtig heel diverse concerten te bezoeken. De kaartverkoop is vandaag gestart via de website van Het Concertgebouw. Deelnemers van de BankGiro Loterij kunnen met 50% korting kaarten bestellen.

Foto: Roy Beusker