Eerste Kamer stemt in met nieuwe kansspelwet

Gok- en sportwedbedrijven kunnen vanaf volgend jaar een vergunning aanvragen voor het aanbieden van online wedspellen. Na de Tweede Kamer heeft ook de Eerste Kamer ingestemd met legalisering van online gokken.

Ondanks de instemming zal het waarschijnlijk nog tot de tweede helft 2020 duren voordat de eerste vergunningen worden verleend door de Kansspelautoriteit. Ook komt er een onderzoek naar de consequenties van een verbod op reclame voor (online) gokken. Dat onderzoek moet voor 1 september 2019 zijn afgerond. Een motie om een algeheel reclameverbod op kansspelen op afstand in te stellen en te handhaven, ook voor de vergunde bedrijven, haalde het niet.
Alleen aanbieders van kansspelen die zich gedurende een aaneengesloten periode van minimaal twee jaar niet onvergund, actief en specifiek op de Nederlandse markt hebben gericht komen in aanmerking voor een vergunning.

Met het voorstel wordt de monopolie in Nederland van traditionele landgebonden sportweddenschappen doorbroken. Het wetsvoorstel moderniseert de Wet op de kansspelen (Wok) en de Wet op de kansspelbelasting (Wet KSB) die stamden uit 1964.

Het aantal Nederlanders dat tegen betaling illegaal op internet zegt te gokken, is de afgelopen twee jaar met 20 procent gegroeid naar ruim 1,8 miljoen. In totaal begroten onderzoekers de markt op bijna 600 miljoen euro per jaar, evenveel als twee jaar terug. Tweederde van de frequente online spelers (minstens zeven keer per jaar) zegt het liefst bij een officiële aanbieder met Nederlandse licentie te spelen. Al met al loopt de schatkist jaarlijks tot 100 miljoen euro aan belastinginkomsten mis.