Fans Eredivisieclubs steunen met recordbedrag jeugdopleiding

De 18 Eredivisieclubs kunnen dankzij hun supporters dit jaar een recordbedrag van in totaal ruim 4 miljoen euro voor de eigen jeugdopleidingen verdelen.

Dat maakte de VriendenLoterij bekend tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala.
Bij de VriendenLoterij hebben de ruim 500.000 deelnemers de mogelijkheid om voor een zelfgekozen goed doel mee te spelen, waaronder ook hun favoriete Eredivisieclub. Van elk door hen gekocht lot gaat de helft direct naar de jeugdopleiding van de club. Nog niet eerder brachten de fans in een jaar tijd zo''n hoog bedrag bij elkaar. Vorig jaar was het opgehaalde bedrag ruim € 3,8 miljoen.

De clubs gebruiken de schenking aan de jeugdopleiding onder andere voor scholing, zodat jeugdspelers naast hun voetbalopleiding op een toekomst in de maatschappij worden voorbereid. Niet alle jeugdspelers stromen namelijk door naar het betaalde voetbal. De opgedane kennis tijdens de jeugdopleiding op sociaal en maatschappelijk gebied nemen ze mee in hun verdere toekomst die vaak buiten het betaalde voetbal ligt.

Voor het twaalfde jaar op rij voert de Feyenoordachterban de lijst aan. De supporters brachten ruim € 1,2 miljoen bij elkaar. Nagenoeg alle clubs zagen een groei in de opbrengsten voor hun jeugdopleiding, waarbij PEC Zwolle en Excelsior zelfs groeicijfers lieten zien van boven de 10%.