Recordbedrag Nederlandse Loterij naar Nederlandse sport en goede doelen

Over het jaar 2021 draagt Nederlandse Loterij een recordbedrag van 188 miljoen euro af aan de Nederlandse sport, achttien goede doelen en de samenleving voor een gelukkig, gezond en sportief Nederland. Daarnaast is in 2021 ruim 2.467 miljoen euro aan prijzengeld uitgekeerd aan de spelers, het hoogste bedrag ooit. Dat blijkt uit de jaarcijfers die Nederlandse Loterij vandaag gepubliceerd heeft.

Niels Onkenhout, CEO van Nederlandse Loterij, over de recordhoogte van de afdracht: “Terugkijkend op de afgelopen vijf jaar zien we dat Nederlandse Loterij op een verantwoorde en zorgvuldige manier ervoor zorgt dat heel Nederland wint. De totale afdracht aan NOC*NSF, achttien goede doelen en de Nederlandse Staat is over het eerste lustrumjaar ruim 188 miljoen euro, bijna 20 miljoen meer dan het jaar ervoor. En daar zijn we trots op. Winnen doen we niet alleen. Dat doen we met onze medewerkers, de retailers, spelers en samenwerkingspartners. Mede dankzij hun inzet zijn de resultaten van Nederlandse Loterij afgelopen jaar weer verbeterd. Onze omzet is gestegen naar 2.993 miljoen euro. En we hebben meer prijzengeld dan ooit uitgekeerd aan onze spelers van Staatsloterij, Lotto, Eurojackpot, Miljoenenspel, Lucky Day, Krasloten en TOTO; maar liefst 2.467 miljoen euro. Daarmee laten we echt zien dat heel Nederland bij ons wint.”
De netto-omzet van Nederlandse Loterij bedroeg in 2021 536 miljoen euro. De stijging is vooral te danken aan TOTO Online dat sinds 2 oktober 2021 actief is.

Over het jaar 2021 heeft Nederlandse Loterij 50,4 miljoen euro afgedragen aan NOC*NSF, 19,2 miljoen aan 18 goede doelen en 118,4 miljoen aan de Staat der Nederlanden.
Als mijlpalen noemt Nederlandse Loterij het opengaan van de online kansspelmarkt met de start van TOTO Sport en TOTO Casino en het meerderheidsbelang dat Nederlandse Loterij heeft genomen in Lotify. Lotify is een digitaal platform voor het organiseren van fondsenwervende loterijen en winacties. Met Lotify faciliteert Nederlandse Loterij nu ook haar beneficianten, andere goede doelen en (sport)organisaties in het organiseren van een loterij of winactie binnen de geldende wet- en regelgeving. Zo kunnen zij zelf actief én verantwoord extra fondsen werven.
De netto-omzet van TOTO online bedroeg 64,7 miljoen euro

Recordomzet en prijzengeld

De totale omzet van Nederlandse Loterij in 2021 bedroeg 2.993 miljoen euro en er werd 2.467 miljoen euro uitgereikt aan prijswinnaars. “Het jaar 2021 was opnieuw een onvoorspelbaar jaar, dat we met een enorm goed resultaat hebben afgesloten. We zagen wederom een stijging in online aankopen, doordat mensen hun loten een deel van het jaar niet bij hun vaste winkelier konden kopen. Ook in 2021 speelde men massaal mee met onze spellen en mochten wij een record aan prijzengeld uitreiken. Omdat zo veel mensen bij ons speelden, konden we daardoor een recordbedrag afdragen aan onze beneficianten”, aldus Onkenhout.

Meer informatie over de resultaten van Nederlandse Loterij in 2021 is te vinden in het jaarverslag 2021 ‘Waar heel Nederland wint’. Het jaarverslag is online gepubliceerd op https://jaarverslagnederlandseloterij.nl/.

Grote uitdagingen

Anneke van Zanen-Nieberg, voorzitter van NOC*NSF, reageert: “De uitdagingen voor sport zijn groot: leden werving, het zoeken naar vrijwilligers, verduurzaming van accommodaties. Ons verenigingsleven is uniek in de wereld en onmisbaar voor de sociale cohesie in de samenleving. We zien veel energie bij sportbonden en verenigingen om de uitdagingen aan te gaan. Echter, het is geen gemakkelijke klus, hier zijn naast inzet ook extra financiële middelen voor nodig. Het recordbedrag van Nederlandse Loterij voor de sport komt dan ook zeer goed van pas. Voor de hele sport ligt er bovendien de vraag: hoe bieden we een veilig sport klimaat. Integriteit in de sport is één van de fundamenten om stappen voorwaarts te maken. Professionele steun en expertise zijn daarbij onontbeerlijk. De afdracht van Nederlandse Loterij geeft de sport de mogelijkheid om op een verantwoorde manier te investeren in een duurzame en veilige omgeving."