Staatsloterij en De Lotto mogen fuseren

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) keurt de fusie tussen De Staatsloterij en De Lotto goed.

Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van ACM: "Het blijkt dat de Staatsloterij en De Lotto in de praktijk nauwelijks met elkaar concurreren, onder andere door de sterke regulering rond kansspelen. Uit ons onderzoek blijkt dat deze fusie slechts een beperkt effect heeft op de kansspelmarkt.”

In de loterijmarkt blijven er na de fusie twee grote organisaties over. De eerste is de nieuwe combinatie Staatsloterij-De Lotto die de Staatsloterij, het Miljoenenspel, de Lotto, Eurojackpot, Lucky Day, Toto en Krasloten op de markt brengen. De tweede is de Goede Doelenloterij, met onder andere de Postcodeloterij en de Vriendenloterij. Beide organisaties hebben na de fusie ongeveer de helft van de huidige kansspelmarkt in handen. Al deze loterijspelen hebben hun eigen spelersgroep. Uit het onderzoek van ACM blijkt dat consumenten weinig overstappen tussen verschillende loterijen.

In 2017 wordt waarschijnlijk de online kansspelmarkt legaal in Nederland. Daarom heeft ACM ook onderzocht wat de concurrentiepositie op die markt wordt. Er zijn dan in ieder geval krachtige concurrerende buitenlandse partijen. Chris Fonteijn: "Behalve de buitenlandse partijen heeft ook de Goede Doelenloterij de mogelijkheid om op de online kansspelmarkt de concurrentie aan te gaan met de combinatie Staatsloterij-De Lotto. Er zijn dus voldoende concurrerende binnen- en buitenlandse partijen. Wij zien door de fusie nu geen risico op een machtspositie van de Staatsloterij-De Lotto op de online kansspelmarkt.”

Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF, is blij met deze volgende stap in het fusieproces. "Het is belangrijk dat de ACM heeft geconcludeerd dat deze fusie niet tegen het belang van de Nederlandse consumenten in gaat. Deze stap is voor de sport van groot belang. Ik verwacht dat deze fusie goede mogelijkheden biedt om de marktpositie te verbeteren en zo de dalende afdrachten te keren. Dat zou een flinke stap op weg zijn naar duurzame financiering van onze bijzondere Nederlandse sportinfrastructuur. Ik zie de fusie ook als een krachtige aanmoediging om in de sport zelf de noodzakelijke maatregelen en initiatieven te nemen om de financiële positie weer op het niveau van voor de economische crisis te krijgen."