Unibet stopt als hoofdsponsor KNWU

Sportwedbedrijf Unibet stopt definitief als hoofdsponsor van de KNWU. Dat werd gisteravond bevestigd tijdens het najaarscongres van de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie in Papendal.

Het stoppen is geen verrassing. De nieuwe wet op de kansspelen is nog steeds niet goedgekeurd door de Eerste Kamer. De naam van Unibet heeft daarom nooit op het shirt van de wegselecties van de KNWU kunnen staan. Unibet stelde de rechten dit jaar beschikbaar aan Fonds Gehandicaptensport.

Unibet en de KNWU tekenden in 2016 een vierjarig hoofdsponsorcontract dat in 2017 inging. De bijdrage die het bedrijf zou betalen had kunnen oplopen tot zeven miljoen euro (1,75 miljoen per jaar). De waarde en duur van de sponsorovereenkomst waren wel onder voorbehoud dat Unibet een licentie zou krijgen en online aanbieders de markt tegen een werkbaar belastingtarief konden betreden. Het was toen al duidelijk dat het contract na een jaar beëindigd kon worden als de wet nog niet voor die datum was ingevoerd. De invoering van de wet zou aanvankelijk gepland staan voor januari 2017. Het is nu de verwachting dat de behandeling pas plaatsvindt in januari 2018. Invoering wordt pas in 2019 verwacht. Het contract ging destijds met veel ophef gepaard.

De KNWU heeft over 2017 een bedrag van rond de één miljoen euro ontvangen van Unibet. Dat is ook terug te zien in de conceptbegroting van 2018 van de KNWU. De post ''partners'' onder het kopje sponsoring is 440.000 euro lager begroot dan dit jaar (1.100.000 in 2017 om 660.000 in 2018). De bond is ondertussen druk aan het zoeken naar een nieuwe hoofdsponsor. Deze is nog niet gevonden, aldus de bond.