Baker McKenzie verlengt samenwerking Rijksmuseum met 5 jaar

Ook de komende vijf jaar blijft advocatenkantoor Baker McKenzie betrokken bij de verrijking van de fotocollectie van het Rijksmuseum en steunen zij onder andere de overzichtstentoonstelling van Amerikaanse fotografie van 1839 tot nu, die het Rijksmuseum voorbereidt.

Internationaal erkende fotografen als Moholy-Nagy, Germaine Krull, William Klein en Helen Levitt deden de afgelopen vijftien jaar hun intrede in de collectie van het Rijksmuseum dankzij Baker McKenzie.

Corinne Schot, Baker McKenzie's managing partner: "De samenwerking met het Rijksmuseum, en de fotocollectie in het bijzonder, heeft een plek in mijn hart. Dat geldt ook voor veel van onze cliënten en medewerkers. Het afgelopen jaar is het maatschappelijk belang van kunst, cultuur en de verbinding die daardoor tussen mensen ontstaat alleen maar duidelijker geworden. Wij zijn dan ook heel trots om juist in deze tijd onze steun voor een langere periode voort te zetten."

Baker McKenzie ondersteunt het Rijksmuseum bij de aankoop van 20ste-eeuwse fotografie. In het bijzonder de retrospectieve kunstfotografie en Amerikaanse fotografie. Als toegewijd sponsor stelde het advocatenkantoor het museum de afgelopen vijftien jaar in staat 375 foto’s uit de 20ste eeuw te kopen, foto’s van onder andere Lartigue, Lewis Hine, Moholy-Nagy, Man Ray, Ben Shahn, Eva Besnÿo, Brassaï, Bill Brandt, Robert Capa, Saul Leiter en Robert Frank. Mede door de samenwerking met Baker McKenzie kan het Rijksmuseum een hoogwaardig overzicht bieden van de ontwikkelingen in de internationale fotografie. Eerder organiseerde het Rijksmuseum de tentoonstelling Star-Vu. 10 jaar foto-aanwinsten dankzij Baker McKenzie met een selectie van dertig indrukwekkende aanwinsten dankzij Baker McKenzie (2017).

De collectie van het Rijksmuseum bestaat uit circa 150.000 foto’s, uit de 19de, 20ste en 21ste eeuw, uit binnen- en buitenland. Het is de ambitie om de gehele geschiedenis van de fotografie in beeld te brengen. Het gaat daarbij om erkende meesterwerken van topfotografen en ook om toepassingen in reclame, mode, journalistiek en wetenschap. De fotografiecollectie van het Rijksmuseum is dankzij de genereuze steun van partner Baker McKenzie, particuliere begunstigers en institutionele fondsen tot stand gekomen. De fotocollectie van het Rijksmuseum is uitgegroeid tot een internationaal toonaangevende verzameling. Vaak gaat het om unieke exemplaren waarvan maar één of een handvol originele vintage afdrukken bestaan.

Op de foto: Corinne Schot, managing partner Baker McKenzie (r.) en Hendrikje Crebolder, directeur Media & Development. Foto: Rijksmuseum/Myra May

Foto: Portret van een jongen (detail), Helen Levitt, ca. 1942. Aankoop met steun van Baker McKenzie © Toby Levitt