Boskalis wordt sponsor Poëzieprijs

De Grote Poëzieprijs heeft toch een sponsor geworden in Koninklijke Boskalis.

De Grote Poëzieprijs is de belangrijkste poëzieprijs van het Nederlands taalgebied. Half september maakte de Poëzieclub bekend dat in 2023 de Grote Poëzieprijs niet uitgereikt zou worden omdat er geen financiële middelen waren. "De Poëzieclub is buitengewoon verheugd dat Boskalis zich als nieuwe sponsor meldde, zodat toekenning en uitreiking van de prijs in 2023 alsnog kan doorgaan", laat de organisatie weten. "Dat de nieuwe sponsor de begroting voor de prijsuitreiking in 2023 dekt, én actief meedenkt over het voortbestaan van de prijs op langere termijn, biedt perspectief. Koninklijke Boskalis is een oer-Hollands bedrijf met een rijke historie en is als maritieme dienstverlener wereldwijd actief. De Poëzieclub waardeert in het bijzonder dat deze sponsor handelt uit een gevoel van betrokkenheid bij de Nederlandstalige poëzie."

De Grote Poëzieprijs is de belangrijkste poëzieprijs van het Nederlands taalgebied. De prijs, waaraan een geldbedrag is verbonden van € 20.000, wordt jaarlijks toegekend aan de beste Nederlandstalige dichtbundel van het voorafgaande jaar. De prijs is de voortzetting van de VSB Poëzieprijs (1994 – 2018). Winnaars waren onder anderen Roelof ten Napel, Liesbeth Lagemaat, Vrouwkje Tuinman en Radna Fabias, en als VSB poëzieprijs is de prijs uitgereikt aan onder anderen Ilja Leonard Pfeijffer, Ester Naomi Perquin, Mustafa Stitou, Esther Jansma, Rutger Kopland en Gerrit Kouwenaar.

Voor 2023 wordt een aangepaste versie van De Grote Poëzieprijs voorbereid: zonder educatieve activiteiten en overige randprogramma’s. De jury maakt op 21 maart 2023 (Wereld Poëziedag) een shortlist bekend van vijf bundels die meedingen. De winnaar van De Grote Poëzieprijs wordt eind mei bekendgemaakt.