Chanel partner onderzoeksproject Vrouwen van het Rijksmuseum

Chanel wordt partner van het onderzoeksproject Vrouwen van het Rijksmuseum. Het onderzoeksproject, dat in 2022 is gelanceerd, heeft tot doel de zichtbaarheid van vrouwen blijvend te vergroten in de collectie en presentatie van het Rijksmuseum. Dankzij de samenwerking met Chanel kan het Rijksmuseum de komende drie jaar meer onderzoekers aanstellen om meer verhalen over vrouwen te ontsluiten. Ook maakt het naast onderzoek, presentaties, een jaarlijks symposium en aankopen van werken van vrouwelijke kunstenaars mede mogelijk.

"Dankzij Chanel komen we dichterbij wat we willen bereiken met Vrouwen van het Rijksmuseum, verhalen van vrouwen blijvend integreren in het verleden, heden en de toekomst. We zijn het Canel zeer dankbaar", laat Hendrikje Crebolder, directeur Development & Media, Rijksmuseum weten.

"Chanel is verheugd om mee te werken aan het onderzoeksproject Vrouwen van het Rijksmuseum", zegt Yana Peel, Global Head of Arts & Culture, Chanel. "Het doel van dit project is om meer vrouwen op te nemen in de beroemde vaste collectie van het museum en om hun zichtbaarheid te vergroten in toekomstige tentoonstellingen. Aangezien Chanel al sinds haar oprichting strijdt voor vrouwenemancipatie in de kunst en in het leven, vinden we het belangrijk dat vrouwen weer een plek aan de museummuur krijgen. Tijdens onze meerjarige samenwerking met het Rijksmuseum zullen we vrouwelijke verhalen in de schijnwerpers zetten, de representatie van vrouwelijke kunstenaars bevorderen en gerelateerde kwesties onderzoeken in het museum. Zo dragen we bij aan de positieve impact van gendergelijkheid op de wereld."

Het onderzoeksproject Vrouwen van het Rijksmuseum, dat op 8 maart 2022 is gelanceerd, heeft tot doel het vrouwelijk narratief in de collectie en presentatie te integreren om zo een completer beeld van de geschiedenis te bieden. Een multidisciplinair team inventariseert, onderzoekt en presenteert verhalen van vrouwen in de collectie en verwerft nieuw werk. Sinds 2022 zijn 2 onderzoekers aangesteld, 17 schilderijen en 3 beelden van vrouwelijke kunstenaars aan de vaste presentatie toegevoegd en 3 tentoonstellingen en presentaties georganiseerd.

Recent heeft het Rijksmuseum Pietje - Lezend meisje (c. 1898) van Suze Robertson uit een particuliere collectie in langdurig bruikleen gekregen (zie foto in de header). Het Rijksmuseum heeft recent ook, met dank aan Baker McKenzie, een Fotogram van een plant (c. 1900-10) van Bertha Evelyn Jaques verworven en Landschap met fabrieken in Montluçon (1861) van George Sand, met dank aan Otto van Noppen Fonds/Rijksmuseum Fonds. De nieuwe editie van het Rijksmuseum Bulletin, het academisch tijdschrift van het Rijksmuseum is volledig gewijd aan vrouwen in de collectie.

Het Vrouwen van het Rijksmuseum onderzoeksproject wordt mede mogelijk gemaakt door het Susi Zijderveld Fonds, het Familie Krouwels Fonds, het Machteld Vos & Willem Sijthoff Fonds, het Heleen Dura- van Oord Fonds, het Kind Courage Monique Maarsen Fonds en het ‘Vrouwen van het Rijksmuseum’ Fonds.