DGTL, ABN AMRO en Stedelijk Museum Amsterdam lanceren interactieve kunstinstallatie DGTL Dome

Tijdens de aanstaande editie van DGTL Festival op de NDSM-werf van 29 tot en met 31 maart zal de onthulling van de DGTL Dome plaatsvinden, een interactieve installatie die toegankelijk is voor bezoekers van het festival op 30 en 31 maart. Deze editie markeert een historisch moment, omdat het de allereerste samenwerking betreft tussen het Stedelijk Museum, ABN AMRO en DGTL. Gezamenlijk nodigen zij festivalbezoekers uit om zich te laten onderdompelen in deze buitengewone koepel, die een mijlpaal vormt in hun samenwerking.

De samenwerking, geïnitieerd door ABN AMRO, verdiept het langdurige partnerschap tussen DGTL en ABN AMRO. Samen met het Stedelijk Museum Amsterdam bundelen de drie partijen hun krachten om gelijke kansen in de kunst- en cultuursector te bevorderen, de genderkloof te overbruggen en nieuw beginnend talent een platform te bieden.

Met de realisatie van de DGTL Dome wordt ‘kunst op een festival’ naar een nieuwe dimensie getild, door geheel in lijn met de verwachtingen van een festivalbezoeker een ‘experience art’ te bieden. Dompel jezelf onder in de holografische 360-graden ervaring, waar elk element pulseert met energie door middel van audio-reactieve software, waardoor bezoekers naadloos opgaan in het geheel van de installatie.

Onder leiding van DGTL, ABN AMRO en het Stedelijk Museum geeft dit initiatief een signaal af ter bevordering van gelijke kansen binnen de kunst- en cultuursector. Het is een platform waar opkomend talent de spotlight krijgt en hun eigen multidisciplinaire en interactieve creaties worden getoond, mede gecureerd door het Stedelijk Museum. In de DGTL Dome wordt een omgeving gecreeerd waarin een dynamische mix van muziek, kunst en performance fuseren. Laat je meeslepen door intieme live sets van Coloray, Nkisi, Oceanic en Venus Ex Machina, waar de scheidslijn tussen artiest en publiek vervaagt tot het volledig verdwijnt.

De DGTL Dome is een interactieve playground waar bezoekers altijd een integraal onderdeel van de tentoongestelde werken en performances zijn. Zelfs als er geen optredens zijn, nodigt de installatie uit tot interactie en verkenning, zodat elk moment in de DGTL Dome gevuld is met verrassingen en ontdekkingen.

Gelijke kansen

DGTL, ABN AMRO en Stedelijk Museum zetten zich zowel los van elkaar als gezamenlijk in voor het bevorderen van gelijke kansen in de kunst- en cultuursector. De gedeelde waarden maken dat de samenwerking tijdens DGTL Festival een organische is. Hier staat de inzet voor gelijke kansen in de kunst- en cultuursector centraal en wordt opkomend talent een platform geboden, zowel muzikaal als op het gebied van multidisciplinaire en interactieve kunst. “Alle drie de betrokken partijen hebben de ambitie om een meer inclusieve en diverse muziek- en kunstindustrie te creëren", zegt Ellen Evers (directeur DGTL), die de overeenkomsten tussen hen benadrukt. " In essentie komen musea en dancefestivals in veel opzichten overeen: het zijn inspirerende utopieën waar men een tijdelijke ontsnapping uit het dagelijks leven vindt en geïnspireerd wordt. Bovenal zijn het omgevingen die de ruimte bieden om zorgen even achterwege te laten, een nieuw platform bieden voor nieuw talent en inclusiviteit stimuleren.”

Een vier-fasen campagne wordt gelanceerd om de missie over te brengen. De campagne begint met een geanimeerde render van de DGTL Dome, die een voorproefje geeft van wat bezoekers kunnen verwachten tijdens het festival. Deze preview is vanaf vandaag te zien op de sociale mediakanalen van de betrokken partners.

In de tweede fase van de campagne wordt dieper ingegaan op het programma, waarbij de doelgroep kennismaakt met de veelzijdige programmering van de DGTL Dome. De derde fase omvat de brede verspreiding van een artistieke film over de DGTL Dome, geregisseerd door Aaron van Valen.

De afsluitende fase vindt plaats tijdens het DGTL-festival zelf. Op diverse momenten worden verschillende vormen van content over de DGTL Dome verspreid via social media kanalen, waardoor het publiek de interactieve installatie in actie kan zien.

DGTL

DGTL heeft zich sinds de eerste editie begin 2013 gepositioneerd als een uniek en onderscheidend festival. Met muziek, kunst, duurzaamheid en verantwoordelijkheid als belangrijkste pijlers hebben de evenementen van DGTL hun unieke positie in het festivallandschap wereldwijd gevestigd. Het in Amsterdam gevestigde festival heeft de landsgrenzen al ver overschreden met edities in onder andere New York, Los Angeles, Santiago, São Paulo, Guadalajara, Bangalore en Mumbai.

Op het aanstaande Sponsorreport congres zal Brian van Vuren, Brand partnerships director ID&T/DGTL, een thematafel verzorgen. Meer info is hier te vinden