DHL Express nieuwe sponsor Van Gogh Museum

DHL Express, wereldleider in internationale expresbezorging, gaat voor de periode van drie jaar een partnerschap aan met het Van Gogh Museum.

Het museum beheert de grootste verzameling schilderijen, tekeningen en brieven van Van Gogh ter wereld en heeft een grote aantrekkingskracht op mensen van alle nationaliteiten. Met dit partnerschap maakt DHL het mogelijk om aankopen in de online museumshop thuis te laten bezorgen, waar ter wereld dat ook is.

De producties van Van Goghs iconische werk en producten die zijn geïnspireerd op het werk en leven van Van Gogh worden verzonden in een verpakking waarop een van zijn meesterwerken is afgebeeld. Hiermee zoekt het Van Gogh Museum samen met DHL Express de verbinding met de vele liefhebbers van Vincent van Gogh, die zo – ook in deze coronatijd met reisbeperkingen – zijn kunst toch dicht bij kunnen halen.

Als start van het partnerschap overhandigde Emilie Gordenker, algemeen directeur van het Van Gogh Museum, het eerste speciaal verpakte pakket aan Ronald Leunisse, Managing Director DHL Express Nederland, die het toevertrouwde aan een fietskoerier. Daarmee begon het pakket aan een reis die zo duurzaam mogelijk is. Waar fietsen of elektrisch vervoer niet mogelijk is, compenseert DHL de CO2-emissie die vrijkomt bij het transport volledig.

Emilie Gordenker, algemeen directeur Van Gogh Museum: ‘Onze sponsors zijn onmisbaar, vooral in deze onzekere periode. Vincent van Gogh is natuurlijk wereldwijd bekend en met dit initiatief gaat zijn werk letterlijk de wereld over. Dit is extra bijzonder in een tijd waarin veel mensen niet in staat zijn om naar het museum te reizen. We zijn daarom erg blij dat we met DHL Express deze samenwerking kunnen opstarten.

DHL bezorgde eerder al de bestellingen die worden gedaan in de online museumshop van het Van Gogh Museum. Met de start van dit partnerschap neemt DHL alle transportkosten voor zijn rekening en compenseert de expresvervoerder de CO2-emissie via zijn GoGreen Climate Neutral Programma. Elke bestelling wordt bovendien omhuld met een print van een van de meesterwerken van Van Gogh, waaronder Amandelbloesem (1890) en Zonnebloemen (1889). Zo wordt zowel het ontvangen als het openen van het pakket een bijzondere ervaring.

Ronald Leunisse, Managing Director DHL Express Nederland: ‘De kunst van Vincent van Gogh is iconisch en wereldberoemd. We zijn er trots op om met ons wereldwijde netwerk bij te dragen aan het bereik van het museum over de hele wereld. Ook in zijn tijd verstuurde Vincent vele brieven en werken om zijn impressie van de wereld te delen. Dat we dit op duurzame wijze doen, geeft dit partnerschap een extra dimensie. Zo hopen we een bijdrage te leveren waardoor generaties na ons ook kunnen genieten van zijn kunst."

Van Goghs mooiste brieven

De tentoonstelling ‘Je liefhebbende Vincent’. Van Goghs mooiste brieven is te zien van 9 oktober t/m 10 januari 2021. Voor DHL Express en het Van Gogh Museum spelen brieven een belangrijke rol. In de eerste tien jaar na de oprichting van DHL in 1969, vervoerde DHL alleen documenten en pakketten in speciale, gekleurde postzakken. Vandaag de dag worden belangrijke brieven en documenten nog steeds op deze manier verpakt en over de hele wereld vervoerd. Vincent van Gogh schreef en verstuurde in zijn leven honderden brieven, waarmee hij in contact bleef met zijn geliefde broer Theo en zijn kunstenaarsvrienden. Het Van Gogh Museum beheert met ten minste 875 documenten de grootste collectie brieven van Van Gogh ter wereld.

De tentoonstelling ‘Je liefhebbende Vincent’. Van Goghs mooiste brieven biedt de bezoeker de unieke gelegenheid om een veertigtal prachtige brieven van Vincent van Gogh te zien, in combinatie met beroemde werken als De slaapkamer (1888), De zaaier (1888) en De aardappeleters (1885). Ook de in juni jl. verworven brief van Vincent van Gogh en Paul Gauguin aan kunstenaarsvriend Émile Bernard zal te zien zijn in de tentoonstelling. Zijn complete correspondentie bestaat uit bijna 930 brieven en bijbehorende documenten.

Op de foto: Adriaan Dönszelmann, Emilie Gordenker (Directie Van Gogh Museum) and Ronald Leunisse (Managing Director DHL Express Nederland), Krista Bakker (staffmember DHL) Foto: Jelle Draper