Nederlands Openluchtmuseum opent Fairtrade café

Dinsdag 28 mei zijn in het Nederlands Openluchtmuseum de deuren officieel geopend van het Fairtrade café voor het publiek.

Aan het Zaanse Plein in het Nederlands Openluchtmuseum is samen met koffiebranderij Peeze en Max Havelaar, het Fairtrade café gerealiseerd. Woning Krommenie, een 17-eeuws pand, heeft zijn deuren geopend voor het publiek. In de woning wordt het verhaal verteld van de herkomst van koffie, de koffieboeren de plantages en het proces van koffie branden. Maar natuurlijk wordt er ook dagelijks lekkere koffie bereid!

Het Nederlands Openluchtmuseum laat een stukje 'koffie geschiedenis' zien met de Canon van Nederland en de tentoonstelling Gruwelijk Lekker. De Canon van Nederland toont de hoogte- en dieptepunten uit de Nederlandse geschiedenis aan de hand van gebeurtenissen, personen en onderwerpen. Gerelateerd aan koffie zijn de Canonvensters Max Havelaar, VOC en slavernij van importantie. Gruwelijk lekker is een thematentoonstelling die de tien belangrijkste ingrediënten uit de afgelopen eeuwen toont; zo ook de boon. Het Fairtrade café biedt bezoekers nu de mogelijkheid om de geschiedenis maar ook de toekomst van koffie in te duiken.