NN organiseert Kunstfestival

Van 28 september tot en met 8 oktober organiseert Nationale-Nederlanden het NN Kunstfestival.

Om heel Nederland op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de kracht van kunst introduceert Nationale-Nederlanden het NN Kunstfestival. Een 11-daags evenement van 28 september t/m 8 oktober waarin men bij meer dan 20 musea door het hele land terecht kan om de kracht van kunst te ontdekken. Zo is Hanna Verboom voor één avond directeur van het Mauritshuis, een avond waarin de relatie tussen kunst en psyche centraal staat, en opent Kunsthal Rotterdam de grootste overzichtstentoonstelling van het werk van de wereldberoemde kunstenaar Ai Weiwei in Nederland ooit.

Uit de onderzoeken komt naar voren dat een bezoek aan een museum de aanwezigheid van het stresshormoon cortisol verlaagt. De eerste positieve effecten zijn al na een bezoek van 35 minuten meetbaar. Ook voelen mensen die regelmatig een museum bezoeken, zich gemiddeld 12 procent gezonder1. Deze inzichten worden volgens Nationale-Nederlanden nog te weinig benut in Nederland. Zeker omdat uit onderzoek van onderzoeksbureau Markteffect blijkt dat het ziekteverzuim vorig jaar op 5,6 procent lag, het hoogste percentage sinds de eerste metingen in 1996. Een belangrijke oorzaak hiervan is psychische klachten. Daarom organiseert Nationale-Nederlanden het NN Kunstfestival: kunst ontdekken als stimulans voor de mentale gezondheid.

Met kortingen op museumtickets en een gevarieerd programma wordt de drempel om een museum te bezoeken zo laag mogelijk gemaakt. Door heel het land nemen musea deel aan het NN Kunstfestival. Zo kun je bij het Centraal Museum in Utrecht terecht voor de workshop 'De stoel als AI-experiment', leer je kijken en tekenen zoals grote meesters dat doen tijdens de tekentour in het Dordrechts Museum of ga je mee met een rondleiding door een dove gids in het Teylers Museum. Bij het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam ontdek je tijdens het Kunst(k)uurtje met Ageeth de Waal, arts-docent aan de faculteit geneeskunde van de VU, hoe gezond kunst voor je is. Het maakt niet uit of je ervaring hebt met kunst kijken, veel kennis hebt van kunst of helemaal niet. Iedereen kan kijken.