Serie Meesterpianisten stopt na 33 jaar

De serie Meesterpianisten in het Koninklijk Concertgebouw stopt na 33 jaar. COVID-19 dwingt Riaskoff Concert Management tot opgeven.

Dat de Grote Zaal van het Concertgebouw in de nieuwe omstandigheden maar 350 bezoekers mag verwelkomen leverde Riaskoff een probleem op waar men niet tegenop kon boksen. “Het dwingt ons na 33 jaren van pianistisch-muzikale hoogconjunctuur een punt te zetten achter een van de meest prestigieuze series ter wereld, de serie Meesterpianisten in het Amsterdamse Koninklijk Concertgebouw”, aldus een persbericht. “Wat een half jaar geleden nog onvoorstelbaar leek, een pandemie die onze drukbezochte presentaties van pianisten uit de wereldtop simpelweg van de kaart zou vegen, is inmiddels een feit gebleken.”

In de afgelopen zes maanden moesten al zes recitals geannuleerd waarvoor hoge kosten waren gemaakt. Voor het komende seizoen, waar we 13 concerten en 4 inhaalconcerten voor planden, hebben de maatregelen die het Coronavirus afdwingt geleid tot een onwerkbare situatie. De voorlopig maximaal toegestane zaalbezetting van 350 bezoekers per concert, waar men normaal gesproken rond 1600 bezoekers nodig had om onontkoombare uitgaven te dekken, ontnam de organisatie elk vooruitzicht en noodzaakte om al de - ongesubsidieerde – activiteiten te staken.

De sponsorinkomsten van de serie waren afgelopen jaren al teruggelopen. Werd een aantal jaren geleden het grootste deel van de concerten door het bedrijfsleven meegefinancieerd, afgelopen jaren waren dat er nog maar enkele. Lexus was de belangrijkste partner van de serie.