VriendenLoterij schenkt recordbedrag van 134 miljoen aan cultuur en welzijn

De VriendenLoterij heeft een recordbedrag van bijna 134 miljoen euro geschonken aan cultuur en welzijn in Nederland. Dat maakte de VriendenLoterij gisteren bekend met een bloemenzee van tulpen op het plein van het Nederlands Openluchtmuseum.

Dorine Manson, managing director van de VriendenLoterij: “De VriendenLoterij viert wat het leven mooi maakt: onze verbondenheid met anderen en met cultuur. Daarom zetten we gisteren, op de dag van de liefde, letterlijk de bloemetjes buiten. Met een zee van tulpen maakten we op het plein van het Nederlands Openluchtmuseum bekend dat we dit jaar dankzij onze deelnemers een bedrag van bijna 134 miljoen kunnen schenken aan goede doelen. Hiervan gaat 95 miljoen euro direct naar de cultuursector, een waanzinnig bedrag. De overige 39 miljoen gaat naar goede doelen die zich inzetten voor welzijn in Nederland. En de bloemen kregen ook een tweede thuis: die brachten we naar een verzorgingshuis in de buurt.”

Op het museumterrein van het Nederlands Openluchtmuseum wordt een straat ingericht met typische naoorlogse doorzonwoningen, een tijdsstraatje van 1960 tot en met 2020. Eén van de huizen is het Huis van Herinnering, met een herkenbare inrichting uit de tijd dat veel mensen met dementie in de kracht van hun leven stonden. Samen met gespecialiseerde partners wordt een programma ontwikkeld waarin de ouderen op een veilige manier herinneringen op kunnen halen.

Op de foto VriendenLoterij-ambassadeur Jamai Loman met de cheque en het totaalbedrag. Foto: Jurgen Jacob Lodder