Specsavers steunt buurthuiskamers Leger des Heils

Oog- en hoorzorgketen Specsavers gaat de buurthuiskamers van het Leger des Heils ondersteunen. Vanaf dit jaar sparen alle Specsavers-winkels voor dit doel en dragen klanten met de aanschaf van een bril of hoortoestel automatisch bij aan een donatie voor het Leger des Heils.

De ondersteuning is georganiseerd via de ‘Stichting Specsavers Steunt’, een initiatief waarmee Specsavers jaarlijks diverse goede doelen met een lokaal karakter een financieel steuntje in de rug geeft.

De buurthuiskamers van het Leger des Heils vervullen een belangrijke rol in de Nederlandse samenleving. Iedereen is er welkom voor bijvoorbeeld een kop koffie en een goed gesprek, een activiteit, een lekkere maaltijd, een bezoek aan de kledingwinkel of een cursus. Het Leger des Heils kent meer dan 100 buurthuiskamers in Nederland die wekelijks door zo’n 15.000 mensen bezocht worden. De samenwerking voelt als logisch voor beide partijen. Bij het Leger des Heils worden mensen gezien en gehoord, iets waar Specsavers zich als opticien en audicien goed in kan vinden.

"Zowel het Leger des Heils als Specsavers hebben een heel lokaal karakter.", zegt Remko Berkel, directeur Specsavers Nederland. "We staan allebei middenin de samenleving en onze deuren staan altijd voor iedereen open. Daarom hopen we dit jaar een mooie donatie voor de buurthuiskamers bij elkaar te sparen."

Programmadirecteur Bert van de Haar: “We doen altijd ons uiterste best om ‘in de buurt’ te blijven, maar daarbij moesten we nu wel een veilige afstand hanteren. Juist in coronatijd is gebleken dat de behoefte aan contact en directe hulp enorm is. En we verwachten dat dat alleen maar verder toe gaat nemen.” In de buurthuiskamers wordt onder meer schuldhulp en huiswerkbegeleiding geboden, aangevuld met lokale activiteiten. Doel is om mensen uit een sociaal isolement te halen en te werken aan een sterker sociaal netwerk voor de bezoekers. Activiteiten worden bovendien door de bezoekers zelf georganiseerd en hebben daardoor een belangrijke verbindende functie. Het belangrijkste is echter dat mensen zich thuis voelen, erbij horen en gezien worden."

Om het belang van de buurthuiskamers in de lokale samenleving te onderstrepen en te vieren dat deze locaties weer open zijn, presenteert het Leger des Heils in samenwerking met Specsavers een bijzondere fotoreeks met foto’s van tien verschillende huiskamers. Deze reeks geeft een inkijkje in de diversiteit en veelzijdigheid van de rol die de huiskamers vervullen voor hun bezoekers. Op de foto’s zie je diverse activiteiten die in de huiskamers worden georganiseerd. In 2020 spaart iedere Specsavers-winkel een bedrag voor de buurthuiskamers door voor iedere aankoop van een bril of hoortoestel een bedrag apart te zetten.