Nederlandse TV-aanbieders bieden voor Eredivisie

Vier Nederlandse TV-aanbieders -DELTA, KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo- willen zich de komende jaren samen sterk maken voor het Nederlandse voetbal en voor het kijkplezier van alle voetballiefhebbers. Daarom hebben zij gezamenlijk de Eredivisie CV (ECV) benaderd met een voorstel om voetbal via TV breder beschikbaar te maken. Het gezamenlijke bod zou resulteren in een opbrengst van twee miljard euro voor de clubs gedurende de contractperiode van 2025 tot 2035.

De voetbalrechten worden nu geëxploiteerd door de Eredivisie CV en ESPN. Om de exploitatie van de rechten volledig terug naar Nederland te halen, ligt daartoe nu een uitgewerkt inhoudelijk voorstel op tafel. ESPN had eerder een bod gedaan van anderhalf miljard euro.
"De Nederlandse TV-aanbieders hebben samen het bereik om eredivisievoetbal in alle Nederlandse huishoudens beschikbaar te maken", laten de vier partijen weten. "Zo blijft het betaalde Nederlandse voetbal toegankelijk voor iedereen. Dankzij het voorstel ontstaat er een win-win-win voor voetbalfans, clubs en Nederlandse TV-aanbieders."

Het voorstel is naar het bestuur van de ECV gestuurd, zodat ze zich hier, samen met de 18 eredivisieclubs, de komende tijd over kunnen buigen. Een belangrijk onderdeel van het voorstel is dat de TV-aanbieders geen exclusiviteit op het gebied van uitzending zullen vragen.

Foto: KPN