Olympische Spelen tot en met 2032 bij de NOS

Het IOC (Internationaal Olympisch Comité) heeft een overeenkomst gesloten met Warner Bros. Discovery en de EBU (European Broadcasting Union) over de uitzendrechten voor alle Olympische Spelen tussen 2026 en 2032. Daarmee heeft de NOS de uitzendrechten verkregen voor de vier toekomstige Olympische Spelen: de Winterspelen van 2026 en 2030 en de Zomerspelen van 2028 en 2032. De NOS heeft al een sublicentie voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.

Om de mediarechten in alle 49 Europese markten te vergaren hebben de EBU en Warner Bros. Discovery tijdens de openbare aanbesteding van het IOC een gezamenlijk bod gepresenteerd. Voor Warner Bros. Discovery betekent de aankondiging de verlenging van de positie als ‘Home Of The Olympics in Europe’ volgend op recordgroei van (digitale) kijkers tijdens de laatste drie Olympische Spelen. Door de nieuwe overeenkomst blijft Warner Bros. Discovery de enige plek waar alle moment van de Spelen te volgen zijn.

Door de overeenkomst tussen het IOC en de EBU – het samenwerkingsverband tussen van Europese publieke omroepen – heeft de NOS vanaf 2026 het recht om meer dan 200 uur van de Olympische Spelen en meer dan 100 uur van de Olympische Winterspelen uit te zenden. Live op alle mogelijke platforms van de NPO en de NOS: televisie, radio, online en social media.

Gerard Timmer, algemeen directeur van de NOS: “Deze langetermijnovereenkomst tussen het IOC en de EBU is ontzettend goed nieuws voor het Nederlands publiek. In de huidige tijd, met steeds meer online aanbod én grote concurrentie voor sportrechten, is het namelijk geen vanzelfsprekendheid dat sport voor iedereen toegankelijk én vindbaar blijft. Bij de Europese publieke omroepen en dus ook bij de NPO, via de NOS”.

“De NOS is voor sport van A tot Z, letterlijk van Atletiek tot Zwemmen”, zegt Maarten Nooter, hoofdredacteur NOS Sport. De Olympische Spelen vormen daarvoor de basis. Met deze nieuwe overeenkomst blijft iedereen in Nederland de komende jaren verzekerd van ieder Olympisch sportmoment, iedere atleet en iedere medaille op alle mogelijke platforms..”

Delphine Ernotte Cunci, President van de EBU zegt over de overeenkomst: “We zijn verheugd dat we de Olympische Spelen tot 2032 gratis voor het publiek hebben veiliggesteld . Deze deal toont de blijvende kracht en solidariteit van publieke media, waarbij EBU-leden samenkomen om de rechten te verwerven ten voordele van het publiek in heel Europa.”