Oranje tot en met 2022 bij de NOS

De komende vier jaar zullen alle wedstrijden van het Nederlands voetbalelftal bij de NOS te zien zijn: EK- en WK-kwalificatieduels, de Nations League en oefeninterlands.

De NOS had de rechten al voor het Europees kampioenschap voetbal dat in 2020 plaatsvindt en het WK dat twee jaar later wordt georganiseerd. De rechten voor de oefenwedstrijden en de kwalificatieduels waren in handen van FOX en Veronica.

"Oranje hoort bij de NOS, bij de publieke omroep”, zegt algemeen directeur van de NOS, Gerard Timmer. "Sport in het algemeen en voetbal in het bijzonder is in staat mensen in alle geledingen van de samenleving te verbinden. Dat zien we ook deze weken weer met het WK."

In totaal zou de publieke omroep voor een periode van vier jaar 24 tot 28 miljoen euro investeren in live voetbalrechten van Oranje, zegt NRC Handelsblad. Daar komen de kosten voor de twee eindtoernooien en voor de productie van de uitzendingen nog bij. De NOS betaalt 800.000 tot 900.000 euro per kwalificatiewedstrijd, zeggen vier anonieme bronnen.

De overeenkomst zou al langer rond zijn. De NOS moet echter ook bezuinigen op programma's wat veel onrust geeft. Daarom had men de afspraken over de uitzendrechten nu (nog) niet naar buiten willen brengen denkt NRC.
De NOS en bestuursorgaan Nederlandse Publieke Omroep (NPO) wilden lange tijd niet bevestigen dat zij de kwalificatie van Oranje voor het EK in 2020 en het WK in 2022 gaan uitzenden. Maandagmiddag kwam uiteindelijk de bevestiging – na vragen van NRC.

Het Nederlands elftal begint de campagne richting het EK van 2020 met een oefeninterland tegen Peru, op donderdag 6 september in Amsterdam. Vervolgens start de Nations League, een nieuwe landencompetitie van de UEFA, bestaande uit vier divisies. Nederland komt uit in de hoogste divisie en stuit tussen september en november tweemaal op Frankrijk en Duitsland. Tussendoor, op dinsdag 16 oktober in Brussel, oefent Oranje nog tegen België. De EK-kwalificatiereeks is vanaf maart 2019 aan de orde. Ook de eventuele play-offs zijn te zien bij de NOS.