VriendenLoterij maakt De Nieuwe Vermeer mogelijk

Bijna alle werken van Johannes Vermeer komen dit jaar naar het Rijksmuseum in Amsterdam voor de grootste Vermeer-tentoonstelling ooit. Zes van zijn schilderijen zijn echter verdwenen. In het tv-programma De Nieuwe Vermeer brengen creatievelingen en professionele kunstenaars uit heel Nederland deze verdwenen werken tot leven. De Nieuwe Vermeer wordt geproduceerd door Helder in samenwerking met Omroep MAX en wordt mede mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij.

De Nieuwe Vermeer is een ode aan de iconische schilder, maar vooral ook een ode aan creatief Nederland. De Nieuwe Vermeer, gepresenteerd door Dionne Stax, is vanaf zondag 12 februari om 20.25 uur te zien bij MAX op NPO 1 en omvat naast een televisieprogramma ook een podcast, VOD-serie én online expositie.

Johannes Vermeer is één van de bekendste kunstenaars van Nederland. Zijn schilderijen hangen in toonaangevende musea over de hele wereld. Zes schilderijen van Vermeer zijn verdwenen; door de jaren heen zoekgeraakt, gestolen of vergaan. Ze staan slechts in een paar zinnen omschreven op oude veilinglijsten. Elke aflevering van De Nieuwe Vermeer staat in het teken van een van deze verdwenen werken. Aan het programma doen twee groepen kunstenaars mee: de vrije categorie en geselecteerde meesterschilders. Wekelijks komt van beide een winnaar uit de bus.

Dionne Stax: “Het is bijzonder om te zien hoe creatief Nederland zich uitleeft. Honderden kunstenaars met uiteenlopende technieken. En het resultaat is fantastisch, ik kijk mijn ogen uit!”

Alle werken worden beoordeeld door twee vooraanstaande experts: Pieter Roelofs en Abbie Vandivere. Pieter is Hoofd Schilder- en Beeldhouwkunst bij het Rijksmuseum, Abbie is restaurator bij het Mauritshuis (van onder andere het Meisje met de Parel). De jury beslist elke week welke werken het beste in het straatje van Vermeer passen. De twaalf winnende doeken worden vanaf 20 maart geëxposeerd in Museum Prinsenhof Delft en het Mauritshuis in Den Haag.

Op de interactieve website DeNieuweVermeer.nl zijn straks meer dan 180 werken op superresolutie te bestuderen in het 3D-museum. Ook kunnen creatievelingen hier zelf aan de slag met de Vermeer Masterclasses, de video-opdrachten waarin de details van de verloren werken worden vrijgegeven. Kijkers kunnen vervolgens hun eigen vertaling van Vermeer uploaden. Verder verschijnt er wekelijks een nieuwe aflevering van De Nieuwe Vermeer Podcast én is hier de NPO-Start-serie MEER VERMEER te vinden.

Op de foto: Dionne Stax als Meisje met de Parel (Foto: Sander Veeneman/MAX)