‘Sponsoring groeit, ondanks zorgen over ROI’

Bedrijven verwachten dat ze dit jaar wereldwijd in totaal 66 miljard dollar aan sponsoring zullen besteden.

Maar minder dan 1 op de 5 adverteerders denkt dat ze de return on investment van de sponsorships echt kunnen meten. Dat blijkt uit een onderzoek van WARC.

Het recente WARC Global Ad Trends rapport focust op sponsorship. Uit het onderzoek blijkt dat de uitgaven voor sponsorrechten (dus zonder activatiekosten) door bedrijven dit jaar met 4,9% toenemen naar 65,8 miljard dollar. Vergeleken met paid media is sponsoring het snelst groeiende kanaal in marketing, na online.

Het meeste geld gaat dit jaar (opnieuw) naar sportsponsoring, bijvoorbeeld vanwege de FIFA World Cup in Rusland, dat zo’n 1,7 miljard dollar aan sponsordeals wist af te sluiten. Het rapport laat zien dat Noord-Amerika nog steeds de grootste sponsormarkt is. Noord-Amerikaanse sponsorships zijn goed voor 23,1 miljard dollar (36,8%). Op de tweede plaats staat Europa (26.6%, oftewel 16,7 miljard), gevolgd door Azië/Pacific (25.0% oftewel 15,7 miljard), Latijns Amerika (7.2% oftewel 4,5 miljard) en het Midden Oosten en Afrika (4.3%, 2,7 miljard).

Return

Uit het rapport blijkt ook dat maar 19% van de sponsorprofessionals geloven dat ze echt de zakelijke return van de sponsorships kunnen meten. Maar 37% heeft een gestandaardiseerd proces om de return te meten. Meestal bestaan die uit digitale en social media metingen. Het deel van de bedrijven dat sponsoring activeert via live experiences is gestegen naar 65%.

James McDonald, onderzoeker bij WARC, zegt dat in een wereld met een gefragmenteerd publiek sport nog steeds in staat is om een geëngageerd massapubliek te genereren dat door sponsors kan worden bereikt. Maar voegt hij er aan toe: “Terwijl sponsorships merkbekendheid en merkoverweging kunnen realiseren op dezelfde manier als ook TV dat kan, blijft er bij sponsoring een kloof tussen brand impact en sales impact”.