Veel R&D geeft meer rendement in F1 dan veel reclame

Autofabrikanten die veel in R&D investeren halen meer voordeel uit deelname aan de F1 dan autofabrikanten die veel in reclame investeren. Dat blijkt uit onderzoek van Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) en Erasmus School of Economics (ESE).

Een onderzoeksteam van Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) en Erasmus School of Economics (ESE) onderzocht of de investeringen van autofabrikanten leiden tot meer innovatie en verkoop; welk effect hebben deze investeringen op innovatie- en merkkracht?

Het onderzoeksteam, Yvonne van Everdingen (RSM), Vijay Hariharan en Stefan Stremersch (ESE), focuste op fabrikanten die naast sponsoring met een eigen team deelnemen aan sportcompetities, zoals Daimler met het Mercedes-AMG Formule 1-team. Ook in andere sportcompetities gaan fabrikanten verder dan sponsoring alleen en doen ze mee om hun innovatie en merkkracht te versterken. Zo investeren fietsfabrikant Trek en ski-fabrikant Atomic respectievelijk €12,6 miljoen en €8 miljoen per jaar in eigen sportteams. Al deze bedrijven doen niet alleen mee vanwege de unieke branding- en reclamemogelijkheden, het zogenaamde merkpotentieel, maar juist ook om nieuwe technologieën te ontwikkelen en te testen teneinde deze uiteindelijk op de commerciële markt te kunnen gebruiken, oftewel het innovatiepotentieel.

Bedrijven die meedoen aan sportcompetities investeren veel en met wisselende resultaten én met effect op zowel innovatie- als merkkracht. Het budget dat wordt toebedeeld aan sportcompetities hangt vaak samen met investeringen in R&D en reclame, juiste vanwege het innovatie- en merkeffect van de deelname. Dr. Van Everdingen: “Daarom wilden we onderzoeken in hoeverre fabrikanten die deelnemen aan sportcompetities positieve resultaten behalen voor hun innovatie- of merkkracht, voor beide, en of deze resultaten afhankelijk zijn van de uitgaven aan R&D en reclame.”
Ze vervolgt: “We hebben data van uitgaven aan en resultaten in de F1 van negen deelnemende autofabrikanten uit de jaren 2000-2015 verzameld. Om het effect van deelname te kunnen onderzoeken hebben we ook data meegenomen van zeven autofabrikanten die niet aan de F1 deelnamen. Om het effect op innovatie te onderzoeken hebben we data toegevoegd van R&D-uitgaven en innovatieresultaten; deze zijn gemeten op basis van het aantal keer dat een octrooi van de fabrikant geciteerd is. Om het merk-effect te onderzoeken hebben we gegevens van reclame-uitgaven en verkoopresultaten van de autofabrikanten in Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk toegevoegd.”

R&D-uitgaven en innovatierendement

Het onderzoek laat zien dat deelname aan de F1 een significant positief effect heeft op innovatie, maar alleen voor autofabrikanten die minimaal € 3,8 miljard per jaar in R&D investeren, zoals bijvoorbeeld Daimler en Honda. Er was geen positief effect voor fabrikanten als Fiat of Renault, die minder € 3,8 miljard per jaar uitgaven aan R&D. Als fabrikanten in de F1 investeren met de bedoeling hun innovatiekracht te versterken, zullen ze hun deelname aan de F1 dus minimaal aan moeten vullen met een jaarlijks R&D-budget van € 3,8 miljard.

Autofabrikanten die aan F1 deelnemen en een klein reclamebudget hebben, blijken een hoger merkrendement te behalen, in de vorm van verkoopresultaten, dan fabrikanten met een hoger reclamebudget. Alle merken generen een hoger merkrendement door hogere uitgaven aan F1; deze is echter het hoogst voor de merken met de laagste reclame-uitgaven (bijv. Ferrari, Jaguar en Lotus). Het bleek dat alleen merken die minder dan € 10,6 miljoen per maand aan reclame uitgeven, een positief effect halen uit het behalen van een hogere positie in de F1 ranglijst.

Aanbevelingen voor sponsormanagers

Managers die overwegen om met een eigen team deel te nemen aan sportcompetities kunnen op basis van dit onderzoek beter inschatten wat voor rendement het hen oplevert. Ook kunnen de resultaten van dit onderzoek helpen bij de budgetverdeling tussen deelname aan sportcompetities, R&D en reclame. Bekijk hieronder de video over dit onderzoek.

Lees het hele onderzoek, door Yvonne van Everdingen, Vijay Ganesh Hariharanen en Stefan Stremersch, “Gear Manufacturers as Contestants in Sport Competitions: Breeding and Branding Returns,” Journal of Marketing, 83 (3), 1-19