NOC*NSF zoekt partners voor Paralympisch TeamNL Huis

Voor het eerst komt er tijdens de Paralympische Spelen in Parijs 2024 een autonoom Nederlands TeamNL Huis. In het sfeervolle spiegeltheater Cabaret Sauvage in Parc de la Villette zijn tijdens de Paralympische Spelen alle fans van harte welkom om de prestaties van de TeamNL-sporters in oranje mee te vieren. NOC*NSF roept zijn vaste en nieuwe partners op om het huis mede mogelijk te maken.

Het eerste stand-alone Paralympische TeamNL Huis is een primeur voor Nederland. Bij eerdere edities van de Paralympische Spelen was er een hotellobby of een zaal ingericht om de fans te ontvangen en medaillewinnaars te huldigen. Nu komt er nu tijdens de Spelen van 28 augustus tot 8 september volgend jaar een eigen Nederlands onderkomen met een volledig programma. Nederland is op dit moment naast Frankrijk het enige land met een Paralympisch huis.

Voor NOC*NSF is gelijkwaardigheid van de Paralympische Spelen een principieel uitgangspunt. Marc van den Tweel, algemeen directeur: “Nederland heeft een naam hoog te houden op Paralympisch gebied en daar zijn we enorm trots op. Dat laten we ook hiermee zien. Het zijn de spelen van iedereen. Maar gelijkwaardigheid moet je niet alleen in woorden uitdrukken, maar ook in daden. We willen de Paralympische sporters eren en waarderen voor hun inzet en prestaties, net zoals we dat doen tijdens de Olympische Spelen. Ook willen we de supporters een ultieme fanbeleving meegeven.“

Het initiatief voor een Paralympisch huis tijdens de Spelen kreeg al veel bijval. NOC*NSF wil daarom zoveel mogelijk partners betrekken bij het huis. In het Paralympisch TeamNL Huis zullen maatschappelijke organisaties, onderwijsinstellingen, overheid en bedrijven programma’s en activiteiten aanbieden op allerlei maatschappelijke thema’s zoals inclusie, duurzaamheid en sportparticipatie. Organisaties als de Johan Cruijff Foundation en de Esther Vergeer Foundation zijn aanwezig om zichzelf te presenteren, maar ook maatschappelijke thema’s te bespreken. De NOS zal ook uitzendingen verzorgen vanuit het Paralympisch TeamNL Huis.
“Dit huis biedt geweldige kansen om elkaar te ontmoeten tegen de achtergrond van paralympische topsport,” aldus Van den Tweel. “Zowel overheid, bedrijfsleven als maatschappelijke organisaties agenderen terecht inclusief beleid, maar hebben daarbij behoefte aan kennis en voorbeelden. Dit TeamNL Huis is een ideale locatie voor sessies, debat en presentaties in combinatie met topsport.”

NOC*NSF heeft niet eerder een Paralympisch TeamNL Huis op deze schaal geëxploiteerd. Van den Tweel hoopt dan ook dat vaste én nieuwe partners het huis mede mogelijk maken. “We weten dat een aantal van onze bestaande partners aanvullend willen participeren in het TeamNL Huis. Maar we zijn ook in gesprek met nieuwe partijen die dit een interessante mogelijkheid vinden om in te stappen. Ik doe dan ook een oproep aan onze commerciële partners om dit mede mogelijk te maken omdat we denken dat we deze nieuwe stap op dit moment moeten maken. Er zijn allerlei redenen te bedenken waarom je iets niet doet, maar wij vinden dat dit moet gebeuren. Je kunt er lang over praten, maar net als in sport gaat het uiteindelijk om het resultaat.”

Er zijn allerlei redenen te bedenken waarom je iets niet doet, maar wij vinden dat dit moet gebeuren

Marc van den Tweel, NOC*NSF

Heineken

Net als het Paralympisch TeamNL Huis verrijst het TeamNL Huis volgend jaar in Parc de la Villette, in het gebouw Le Zenith. Dagelijks worden er tussen de 4.500 en 6.500 bezoekers verwacht. Die moeten, zoals eerder in Londen, weer vooraf een toegangsticket kopen. De toegang gaat tussen de 20 en 30 euro kosten. De kaartverkoop voor het huis begint na de zomervakantie. In Parijs worden tijdens de spelen dagelijks tussen de 75.000 en 100.000 Nederlanders verwacht.

Alle vaste partners van TeamNL (Nederlandse Loterij, T-Mobile, Missie H2 en DPG Media) dragen bij aan het huis en zullen actief zichtbaar zijn achter de gezamenlijke oranje voordeur. Bier zal worden geschonken door Heineken, naamgever van het huis tot en met 2018. Dat was de laatste editie; bij de (uitgestelde) Olympische Spelen in Tokio (2021), was er door de coronamaatregelen voor het eerst geen Nederlands huis. De organisatie van het huis en alle activiteiten, is in handen van Sportcentrum Papendal en evenementenbureau Tribe, bekend van onder meer Vrienden van Amstel Live en The Streamers.

De vrijwilligers-crew in het TeamNL Huis wordt volgend jaar uitgebreid met een bijzonder team uit Arnhem: een groep van 30 tot 50 jongeren vanuit het programma Arnhem Oost. Dit project, bedoeld om achterstanden in een aantal Arnhemse wijken aan te pakken, is gestart door burgemeester Marcouch. In het TeamNL Huis zullen de jongeren diverse professionele rollen vervullen, van horeca tot techniek. Deelname levert niet alleen werkervaring op, maar ook meer perspectief op een baan na dit traject. Overigens moet de werving voor alle vrijwillige teams nog starten, begin volgend jaar.