Sponsoring in de marketingwereld van nu; een nieuw kader

In een tijd waarin economische druk en concurrentie hoog zijn, staan marketeers voor de uitdaging om voortdurende groei te realiseren. Waar traditionele media vaak uitkomst bieden in de slag om meer verkoop, het vergroten van het marktaandeel of het genereren van leads, wint (sport)sponsoring terrein. Golazo Brands (voorheen Triple Double), Markteffect en Abovo Media vonden deze ontwikkeling een goede aanleiding om hierover in discussie te gaan met experts uit de markt en organiseerden een tweetal inspiratiesessies hierover. Iris Smulders van Golazo Brands doet verslag.

Sponsoring werd vaak gezien als een moeilijk meetbare pijler. Wat levert het op? Echter, in het huidige klimaat is het niet langer een goudomrand budget, maar eerder een potentieel krachtige marketingoplossing. Wat is er veranderd? Het antwoord ligt in de verschuiving van de sponsordoelstellingen. In plaats van zich volledig te focussen op branding en bereik met sponsoring, richten marketeers zich steeds meer op directe groei en omzet. Het draait dus niet alleen meer om logo’s op een voetbalshirt, reclameborden langs een circuit of mooie video’s die bijdragen aan het imago van het merk, maar om concrete resultaten die direct iets toevoegen aan de bottom line.

De opkomst van prestatiegerichte sponsoring illustreert de verschuiving perfect. Steeds meer merken eisen medewerking van de rechtenhouder en meetbaarheid op hun sponsorinvesteringen. Ze willen weten wat de impact is op hun bedrijfsdoelstellingen en of de samenwerking daadwerkelijk omzetwaarde toevoegt. Dit heeft geleid tot een opkomst van performance based samenwerkingen, waarbij rechterhouders worden beloond op basis van behaalde resultaten. Deze aanpak omvat vaak een mix van een vast deel en een variabel deel, dat wordt verdiend op basis van vooraf vastgestelde prestatie-indicatoren, zoals bijdragen aan sales, naamsbekendheid, websiteverkeer, behaalde mediawaarde of zelfs social media-engagement.

Sponsoring is niet langer een kostenpost, maar een strategische investering die bijdraagt aan meetbare commerciële groei

Internationale voorbeelden, zoals de samenwerking tussen PepsiCo en de NFL of de Apple MLS-deal, waarbij een aanzienlijk bedrag ($50 miljoen per jaar) aan flexibel budget wordt toegewezen, laten zien hoe grote merken deze trend omarmen. Maar ook op nationaal niveau zien we deze ontwikkeling steeds meer.

Wat betekent dit voor de toekomst van sponsoring? Het suggereert een verschuiving naar een meer resultaatgerichte aanpak, waarbij merken niet alleen investeren in zichtbaarheid, maar ook in activiteiten die direct bijdragen aan de omzet en groei. Voor marketeers biedt dit nieuwe mogelijkheden om hun ROI te maximaliseren en hun impact op het bedrijfsresultaat te bewijzen. Voor rechtenhouders is dit een kans om actief en met committent mee te werken aan de doelstellingen van partners en daarop te verdienen. Een klassiek voorbeeld van ‘als het goed is voor mijn partner, dan is het ook goed voor mij’.

Kortom, in het tijdperk van prestatiegerichte marketing is sponsoring niet langer een kostenpost, maar een strategische investering die ook bijdraagt aan meetbare commerciële groei. En dat is een paradigmaverschuiving die zowel marketeers van merken en sportorganisaties ten goede zal komen en veel nieuwe kansen biedt.