Rabo Wielerploegen krijgt andere structuur

De Rabo Wielerploegen krijgt een andere structuur. Theo de Rooij, Erik Breukink en Geert Leinders nemen als statutaire directie de bestuurlijke verantwoordelijkheden over van de Stichting Professional Cycling Promotion. De PCP, onder leiding van Herman Wijffels, wordt opgeheven.

Volgens de Rabobank past de overheveling van de formele bevoegdheden naar de dagelijkse leiding bij de ontwikkelingen in het wielrennen.
Een raad van commissarissen houdt bestuurlijk toezicht op afstand. Daarnaast wordt een raad van advies ingesteld, met deskundigen uit de sportwereld en het bedrijfsleven, die De Rooij c.s. gevraagd en ongevraagd terzijde kunnen staan bij strategische vraagstukken. Als commissarissen worden de Rabobank-directeuren Schinkelshoek, Van Rijckevorsel en Bruggink benoemd.

De Rooij: "In de praktijk konden we natuurlijk al zelf beslissingen nemen, maar die situatie is nu geformaliseerd. De dagelijkse leiding wordt nu volledig gevoerd door mensen van de ploeg en dat is een blijk van groot vertrouwen van Rabobank Nederland."

De Rabo wielerploegen willen met een grote Nederlandse inbreng een rol van betekenis spelen in de top van de UCI ProTour en de Continental Tour. De ambitie komt tot uiting in de kleurstelling van het nieuwe shirt, waar de kleur oranje centraal komt te staan. De buitenlandse inbreng staat volgens ploegleider Erik Breukink niet op gespannen voet met de Oranje ambities: "Wil je internationaal een voorname rol spelen dan ontkom je daar niet aan."

De komst van de ProTour zal volgens Breukink bovendien een zware wissel op het beschikbare rennerspotentieel trekken. Breukink: "De Rabo Wielerploeg is een internationale ploeg die wil meedoen voor de hoofdprijzen. Ik zou dat graag met nog meer Nederlanders doen, maar op dit moment zie ik weinig renners die voor ons een meerwaarde zouden kunnen hebben."

De doorstroming vanuit de opleidingsploeg - in de nieuwe terminologie UCI Continental Team - krijgt met de komst van de UCI ProTour een nieuwe impuls. De Rooij benadrukt dat de opleidingstaak van vooral nationaal talent ook in 2005 een van de speerpunten van het beleid zal zijn. De Rooij: "In het Continental Team van Nico Verhoeven rijden nog veel meer talenten. Met het zwaardere programma dat zij gaan rijden, zal het Continental Team op korte termijn zeker nog meer professionals voor het grote werk voortbrengen."